lunes, 20 de febrero de 2012

La nova mesquita de Tortosa, sense data per la crisi i la falta de consens

M.MILLAN | 18/02/2012 diaridetarragona.com
Els fidels fa deu anys que ocupen la via pública per fer les seves pregàries, per manca d’espai a l’interior del local.
Ahir al migdia, com cada divendres des de fa ja prop de deu anys, bona part dels fidels musulmans de Tortosa van haver de resar al carrer, ocupant part de la via pública davant de la petita mesquita de la plaça Montserrat i els carrers adjacents.
Aquest centre de culte situat al nucli antic va obrir les portes l’any 2000, amb capacitat per a un centenar de persones, i pocs anys després ja va quedar petit pel gran creixement de la comunitat musulmana a la ciutat, amb presència de ciutadans magrebins, pakistanesos i subsaharians.

Des de llavors els veïns de la zona i la mateixa comunitat musulmana demanen solucions, però fins ara tots els intents de trobar un nou emplaçament han fracassat. Així, en moments puntuals de màxima afluència com el ramadà o la festa del xai els fidels lloguen un magatzem al barri de Remolins amb capacitat suficient per a diversos centenars de persones.
Però l’actual context de crisi econòmica ha aturat els plans de la comunitat per construir o adequar una seu digna i definitiva, per a la qual tampoc no s’ha trobat un emplaçament de consens. A més, les converses amb l’Ajuntament de Tortosa en aquest sentit es troben aturades.
Intents anteriors
Entre les ubicacions que s’han plantejat al llarg dels anys hi havia el barri de Ferreries, el polígon industrial que hi ha entre Tortosa i Roquetes o, fins i tot, el polígon de Campredó. Amb tot, la comunitat musulmana rebutja cap emplaçament de la ciutat on no es pugui desplaçar caminant. «Som conscients que la situació actual és lamentable i que cal una solució, perquè això no té res a veure amb el que ha de ser una mesquita. Però també cal tenir en compte que la crisi ho posa tot molt més difícil», assegura al Diari Ahmed El Hamdouni, un dels membres d’aquesta comunitat que fa més anys que resideix a Tortosa. Un altre dels fets a considerar és que el nombre de fidels que podrien contribuir a sufragar la nova mesquita està anant a la baixa, ja que molts treballadors que s’han quedat a l’atur estan marxant de la ciutat per buscar feina en d’altres països d’Europa.
L’Ajuntament
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, admet que les negociacions amb el col·lectiu es troben en espera per l’actual context i per la manca d’una línia clara d’interlocució. Tot i ser conscient que requereixen d’un espai digne de què ara no disposen, l’Ajuntament de Tortosa no hi preveu aportar cap ajut, ni per a compra ni per a lloguer.
‘Cal trobar ja una solució definitiva’
L’Associació de Veïns Centre-Nucli Històric de Tortosa ha denunciat de forma insistent la situació a la plaça Montserrat i demana a l’alcalde, Ferran Bel, que prengui decisions, en pro d’una solució definitiva per a la mesquita que sigui satisfactòria per a totes les parts. «Actualment estem en crisi però fa quatre anys no n’hi havia i tampoc es va trobar cap solució, de manera que s’ha convertit en un problema enquistat», afirma el president d’aquesta entitat veïnal, Josep Baubí.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es