martes, 23 de agosto de 2011

Salt suspendrà la construcció de centres de culte durant un any

EUROPA PRESS / Salt, 22 de agost del 2011
L'Ajuntament de Salt (Gironès) vetarà la construcció de nous centres de culte al polígon de Torremirona, on dues entitats magribines havien comprat uns terrenys per edificar-hi una mesquita. L'alcalde de la localitat, Jaume Torramadé (CiU), presentarà la proposta aquest dimecres en un ple extraordinari. La suspensió serà temporal i durarà un any.
Torramadé tornarà expressament de les vacances per participar en el ple, que integren nou regidors de CiU --governa en minoria--, sis del PSC, tres de PxC --dos d'ells passaran pròximament al Grup Mixt--, dos d'IPS i un del PP.

El mes de març, les associacions Al-Hilal i Magribins per la Pau van comprar els terrenys per construir-hi una mesquita al polígon i tenen de termini fins setembre per presentar el projecte. La comunitat evangèlica Holy Ghost Fellowship International també ha sol·licitat emplaçar un temple a Torremirona.

Retrets
Durant la celebració del primer ple ordinari de la legislatura, Torramadé va retreure a l'exalcaldessa Iolanda Pineda (PSC) que no informés en el seu moment sobre la compra dels terrenys per a la mesquita, ni sobre l'atorgament del certificat de compatibilitat urbanística per a usos religiosos. El ple municipal va aprovar el maig de 2010 i amb el suport de la coalició de govern de PSC i ERC una normativa per limitar l'obertura de nous centres de culte al polígon industrial, modificant la qualificació del sòl industrial per permetre els usos religiosos.

La formació xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC) ha convocat per dissabte que ve davant la seu de la policia local una concentració contra la mesquita.

Composició del ple
El ple de l'ajuntament de Salt està format pels 9 regidors de CiU, 6 del PSC, 2 d'IPS (Independents per Salt), 1 del PP, 1 de PxC i els 2 exregidors d'aquest partit que en els pròxims dies passaran al Grup Mixt. El grup de govern es troba en minoria, i per això mateix CiU necessita dos vots per poder aprovar la seva iniciativa. En el cas que el ple aprovés aquesta moratòria, la mesura afectaria de forma diferent les dues comunitats religioses que han adquirit terrenys en aquest polígon per emplaçar els seus centres de culte.

La comunitat evangèlica Holy Ghost Fellowship Internacional, establerta a Girona, quedaria pràcticament sense possibilitats de construir el seu temple, ja que el seu projecte és bastant recent i encara no disposen de la necessària llicència municipal. Per la seva part, els terminis per construir la mesquita sol·licitada per dues entitats magribines, Al-Hilal i Magribins per la Pau, quedarien molt ajustats. Aquestes dues entitats musulmanes van obtenir el mes de març un certificat de compatibilitat urbanística amb una vigència de sis mesos, i per això tenen fins a finals de setembre per presentar el seu projecte.

Raó de la moratòria
L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha indicat que possiblement la mesquita no es veurà afectada per la moratòria que promou el seu grup, ja que si presenten el projecte a temps, tirarà endavant. La moratòria té per objectiu que, durant aquest any, l'ajuntament estudiï si l'emplaçament de centres de culte al polígon de Torremirona beneficia o perjudica les empreses que ja hi ha implantades i a les quals podrien fer-ho en el futur.
Torramadé vol estudiar altres possibles ubicacions per a aquests centres, que podrien ser fins i tot d'àmbit comarcal i ha recordat: "Els usos que se li estan donant al polígon no responen a l'objectiu inicial pel qual es va crear i no ens podem permetre perdre cap empresa".

La construcció de centres religiosos en aquest polígon va ser aprovada per l'anterior executiu, format pel PSC i ERC, que va oferir aquest emplaçament a les diferents comunitats de Salt després de vetar l'obertura de nous centres religiosos al centre de la localitat per complir amb la llei de centres de culte de la Generalitat.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es