domingo, 21 de agosto de 2011

L'època del Ramadà deixa petita la mesquita de Girona

20/08/11, GIRONA, DANI VILÀ, elpuntavui.cat
pregàries Entre setmana mig miler de musulmans omplen el centre islàmic i el divendres arriben als 700 Projecte Demanen un terreny a Mas Xirgu per fer-hi un gran centre.
L'època del Ramadà, que estan celebrant els musulmans durant aquest mes, ha evidenciat que la mesquita del carrer de Barcelona queda petita. Cada dia, un cop el sol s'ha post a l'horitzó, entre 400 i 500 persones es congreguen per resar en aquest centre islàmic, que queda ple de gom a gom. La situació s'agreuja en la pregària del divendres, quan el nombre de persones que hi van a resar pot arribar a les 700, una quantitat que fa evident la manca d'espai.

Per aquest motiu, l'Associació Cultural Annasar de Girona ha recuperat la voluntat que el consistori li pugui cedir un terreny al sector de Mas Xirgu per poder-hi fer una gran mesquita, que es faria en un espai de 1.500 metres quadrats i que es construiria amb minaret i diverses plantes, cosa que la convertiria en un autèntic centre islàmic. El president de l'entitat, Faicel Haian, assenyala que per a les celebracions més multitudinàries han de demanar permís per resar en un pavelló, “perquè aquí no hi cabríem”, diu. Per aquest motiu, l'entitat recupera la petició que havia fet a l'anterior govern municipal de Girona perquè li cedeixi un terreny a Mas Xirgu per fer-hi una nova mesquita.
Amb l'anterior govern, el PSC veia bé la cessió, però els socis de govern d'ICV i ERC no veien de bon ull cedir terreny públic per a un col·lectiu religiós.
Ara l'associació ja té demanada una entrevista amb l'alcalde de CiU, Carles Puigdemont, per tornar a negociar aquesta possibilitat. Un dels integrants de l'entitat, Hamid Benchallal, assegura que poder construir la nova mesquita “seria el pas definitiu” per a ells, després de la peregrinació per diversos espais de la ciutat. Cal tenir present que l'actual mesquita del carrer de Barcelona es va obrir a l'octubre de l'any 2009 com a emplaçament provisional per a cinc anys, amb l'esperança que un cop acabat aquest termini ja poguessin disposar del nou centre islàmic. “Som musulmans gironins perquè molts ja som la segona generació i ja som d'aquí”, explica Benchallal.
A Girona hi ha una altra mesquita, al carrer Montseny, al sector de Santa Eugènia, però Haian explica que cada cop són més gent resant a la del carrer de Barcelona. “Fa anys que som aquí i cada cop som més a resar”, afegeix el president de l'associació cultural musulmana. Un fet que l'entitat veu com a positiu és que “cada cop més, a la mesquita ens hi barregem pakistanesos, gambians o sirians perquè en l'islam no hi ha fronteres ni nacionalitats”. A l'actual mesquita hi ha habilitat un petit espai per a les dones, separat per una cortina de la sala on resen els homes. L'associació cultural creu que la nova mesquita també permetria una major participació de les dones en la vida islàmica. Les queixes dels veïns del carrer Bisbe Sivilla, al parc Central, van acabar suposant el trasllat del centre al sud de la ciutat, després d'un intent fallit perquè el col·lectiu s'instal·lés en uns baixos del carrer Sant Medir, al barri de Taialà. El col·lectiu es mostra satisfet del lloc actual, però li manca espai.
El pavelló per al dia 26
Una prova de la falta d'espai que tenen els musulmans a Girona és que ja han demanat a l'Ajuntament la cessió del pavelló de Palau per al proper dia 26 d'agost, quan celebren l'anomenada lailat al qdar, que significa “la nit del destí”, una jornada especial per als musulmans, que comencen a resar un cop s'ha post el sol i fins a les dues o les tres de la matinada.
De fet, és una situació que es repeteix any rere any i que també es dóna en festes assenyalades del món islàmic, com ara la festa del xai, quan també solen demanar permís al consistori per utilitzar alguna pista poliesportiva de la ciutat.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es