lunes, 31 de octubre de 2011

“Ningú pot ser senyalat o apartat per la seva vivència religiosa”

Jordi Llisterri, catalunyareligio.cat
Normalitzar el fet religiós. Aquesta és la prioritat que va plantejar el director de general d’Afers Religiosos, Xavier Puigdollers, en la clausura del cicle “El fet religiós en l’espai públic: el paper de les administracions”. En aquest cicle de conferències, organitzat per la Fundació Joan Maragall i el Grup Estable de Treball de Religions, hi han participat tots els quatre responsables d’Afers Religiosos que ha tingut la Generalitat des de l’any 2000.
Xavier Puigdollers va explicar dijous les línies d’actuació del seu departament emmarcant-les en el dret a la llibertat religiosa, un fet inseparable de persona. Per això, “les persones han de poder viure la seva experiència religiosa, en privat i en públic” i “ningú pot ser senyalat o apartat per la seva vivència religiosa”. Si bé “l’administració ha de servir l’interès general” dins d’aquest interès hi ha “tot allò que beneficia a les persones, també el fet religiós”.

En l’actuació de l’administració, Puigdollers va explicar que s’ha de tenir en compte la realitat i que “en aquest país la tradició és la catòlica, que a Catalunya és la que ha deixat més petjada al llarg de la història”. Per això, va parlar d’atendre “la positiva pluralitat religiosa” amb “un tracte asimètric, que no vol dir que no s’hagi d’atendre a tothom segons les seves necessitats” i que “no treu cap dret a ningú”.
En la seva exposició també es va interrogar sobre si els mitjans de comunicació tracten amb suficient respecte el fet religiós: “El dret d’expressió pot entrar en contradicció amb el dret a la llibertat religiosa” si no es respecten les creences.
Puigdollers va destacar també que “en totes les confessions es troba el respecte al feble i l’estimar al necessitat, al petit” i que aquesta és “una actitud important de les confessions de cara a la cohesió social”. També va demanar que en el diàleg amb l’administració i entre les confessions “interessi el que diu l’altre”. “A vegades veus que és difícil avançar perquè les postures es van radicalitzant” i, per això, va demanar un diàleg “amb pau i tranquil·litat”.
Finalment va comprometre el Govern en “ajudar al màxim als qui volen viure d’una manera plena la seva confessió integrant-se en el país”. Aquí podeu veure un resum de la conferència.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es