viernes, 2 de septiembre de 2011

L'alcalde promet agilitar una nova llicència per a la mesquita de Torroella

02/09/2011, TORROELLA DE MONTGRÍ, EMILI AGULLÓ, elpuntavui.cat
El govern local (CiU-L'EST-PP) revoca el permís per evitar que un contenciós pogués fer aturar l'obra un cop començada
UPM i ERC ho troben excessiu
Els vots de CiU, L'Estartit Som Tots (L'EST) i el PP van aprovar ahir a la nit, com ja havien anunciat, la revocació de la llicència d'obres i usos de la mesquita que la comunitat islàmica de Torroella de Montgrí vol aixecar al carrer del Transport. Però després del rebombori de la setmana passada, l'alcalde, Jordi Cordón, va expressar la “voluntat de refer i agilitar el que no va fer bé l'anterior govern”.

El ple torroellenc va aplegar molts veïns, membres de la comunitat musulmana i mitjans de comunicació per escoltar les feixugues explicacions dels regidors del govern actual i de l'anterior, especialment l'extitular d'Urbanisme, Caterina Matas (UPM), que va minimitzar les mancances de la tramitació, que va reduir a l'absència de l'informe urbanístic –i va demanar disculpes– i l'exalcalde, Josep Maria Rufí (ERC), que també va defensar que les deficiències es podrien haver esmenat sense haver de suspendre la llicència.
Inseguretat jurídica
La tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Sandra Bartomeus, havia esmentat abans el seguit d'informes preceptius que l'arquitecte municipal ha trobat a faltar en la llicència, com ara el projecte executiu de l'obra, el nomenament d'un arquitecte tècnic, l'acta d'alineacions i rasants o l'adequació a l'ordenança del paisatge urbà, el controvertit punt que també ha atiat el debat a la població sobre l'estètica arabesca proposada per a l'edifici.
Interpretacions a banda, i després de l'enèsim desmentit sobre el minaret –en realitat és una mena d'espirall per ventilar l'interior–, el govern municipal ha volgut evitar que la concessió d'una llicència en fals hagués pogut ser objecte d'un recurs contenciós administratiu presentat per qualsevol ciutadà detractor de l'obra. L'alcalde va admetre la ingratitud d'haver d'aturar ara el tràmit, però hi va contraposar que “si les obres haguessin estat iniciades, l'afectació podria haver estat encara més gran” per a la comunitat islàmica, ja que fins i tot la justícia podria haver decretat l'enderrocament de l'edifici un cop enllestit.
D'altra banda, el regidor de la COET, Gregori Sarquella, va ser el més aplaudit pel públic de la sala en demanar que el disseny de la mesquita se sotmeti a l'opinió dels veïns del poble, fora del debat entre partits.
Els musulmans, cauts
Pel que fa als interessats, van seguir el ple amb atenció i s'han avingut a tornar a sol·licitar la llicència, un cop disposin de tots els informes necessaris, i han entès el risc de tirar endavant l'obra. Però era palès que la revocació efectiva del permís i el debat desfermat no van fer que marxessin del ple satisfets.
LES FRASES
No estem en contra de la mesquita i prometem agilitar la nova llicència [...] Som un poble integrador
Jordi Cordón
ALCALDE DE TORROELLA (CIU)
Els errors administratius es podrien corregir sense necessitat de revocar cap llicència
Caterina Matas
EXREGIDORA D'URBANISME (UPM)
El polèmic calendari d'aprovació del permís

L'altra polèmica política, sobre les dates en què es va concedir la llicència, també va planar sobre el ple. L'actual titular d'Urbanisme, Sandra Bartomeus, va denunciar les dificultats que va tenir per trobar l'expedient, ja que l'anterior govern l'havia arxivat. I l'alcalde va mostrar el document amb els terminis perquè els musulmans paguessin la llicència després de l'eleccions i no iniciessin l'obra fins després del ple de constitució. L'excap del grup de CiU al consistori, Joan Ribas, també ha posat en qüestió que Rufí titllés la tramitació d'“exquisida”: “En cap moment se'ns va consultar i el tema es va portar tan d'amagatotis com van poder”. Per contra, Matas va donar la seva “paraula d'honor” que ningú de CiU li havia preguntat mai per l'expedient de la mesquita.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es