15/09/2011, rac1.org
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha confirmat la notícia que aquest dijous us avançava El món a RAC1. El govern estudia prohibir el burca i el nicab a tots els espais públics, i no només als edificis institucionals. Ho fan per motius de seguretat. La mesura també contempla prohibir l’ús de passamuntanyes en manifestacions, o de cascs en edificis públics. Per ara la llei encara està en un “estat embrionari”, però és previst que s’aprovi a finals de 2012.
En la redacció de la norma hi col·laboren diferents departaments de la Generalitat, però Interior actua de pal de paller, ja que la llei es promou per motius de seguretat, i per posar en ordre la normativa que ja han aprovat alguns ajuntaments de Catalunya, com per exemple el de Lleida.
Estem analitzant-ho amb tranquil·litat perquè no tingui efectes en la competència dels ajuntaments, ni en els drets fonamentals de la Constitució. Volem impulsar una legislació per garantir la seguretat ciutadana en els espais públics. Creïem que hem d’estudiar quines formes d’ocultació de la identitat dels ciutadans poden atemptar de cara a la seguretat ciutadana. I això afecta a la gent que vagi amb un passamuntanyes en una manifestació o amb un casc en unes dependències administratives, o portar vestimentes pel carrer que no permetin d’una manera clara identificar-te i que puguin tenir un cert risc en l’ordre públic i la seguretat ciutadana.
- Evidentment, també afectaria el burca i al niqab.
- Estem parlant d’una llei que encara és embrionària. Volem tenir un debat tranquil, sense precipitar-nos. Jo estimo que per l’equador d’aquesta legislatura tindrem aquest tema prou estudiat per originar el seu dabat. Finals del 2012 o principis del 2013.
- Es tracta de limitar en quins àmbits de l’espai públic redefinim les nostres d’urbanitat i civisme per adpatar-los al crisol de cultures. Si que estaríem parlant de prohibir, i també de determinar si en alguns supòsits s’admet o no s’admet.
- L’argument bàsicament és de seguretat. La llibertat de culta ha de tenir el seu espai de llibertat sense més limitacions que l’ordre públic protegit per la llei, tal com diu la Constitució. Entrarem per aquí, i no per regular els costums religiosos.
- Moltes vegades tenim imatges de grans manifestacions on hi ha gent que aprofita la vestimenta per emmascar els seus delictes. Haurem de veure si les caputxes, quan no plogui, tenen alguna limitació… Si som capaços de regular la vestimenta per determinar que anem més o menys despullats pels carrers, a l’altre extrem podem regular què no portar.
- Hi ha ajuntaments que, amb bona fe, han aprovat ordenances pròpies. No podem tenir un mosaïc que no encaixi. Hi ha d’haver una llei de país.
[Sobre la demanda de l'associació Watani a RAC1 que el govern el que ha de fer és protegir les dones que portin el vel forçosament i no castigar les que el portin voluntàriament] Estic absolutament d’acord. Precisament per això, si entréssim per un tema de ritual religiós, tindríem una contradicció, perquè hi ha persones que ho fan voluntàriament. És evident que al mateix temps hem de garantir que la igualtat del drets i la llibertat de les dones. Però això ja ho contempla la legislació actual.
A El món a RAC1 també hem parlat amb el president de l’associació Watani per la Llibertat i la Justícia, Mourad El Boudouhi:
- La Generalitat no tracta aquest tema amb seriositat. Ja hem tingut altres experiències, com la Llei de Centres de Culte. La Generalitat ha de protegir les dones que no portin el burca voluntàriament. Si troben un cas ‘duna dona que porti el vel obligada tenen la obligació de protegir-la.
- Les famílies que representem no tenen cap problema per presentar-se als agents. És un argument per canviar la cultura i la forma de pensar de la gent que ve de fora. No es pot regular amb lleis. A França, des que l’han prohibit s’han disparat el nombre de dones que duen vel, perquè consideren injusta la decisió.
- Al Marroc també hi ha llibertat d’expressió. El Marroc ha avançat més que Espanya en el sentit democràtic. Nosaltres hem fet un esforç perquè s’exigeixi a Espanya reciprocitat.
- A Lleida hi ha unes 10 dones amb burca. I a tot Catalunya, exagent, potser n’hi ha 100 o 150. Elles compleixen amb la seva obligació religiosa. La Generalitat ho hauria de respectar.
No hay comentarios:
Publicar un comentario