jueves, 1 de septiembre de 2011

Els musulmans celebren el final del ramadà amb pregàries multitudinàries

diaridegirona.cat
L'oració matinal d'ahir va posar punt i final a un mes de dejuni i abstinència sexual per a la comunitat islamita.
GIRONA | L. QUINTÀ Les pregàries matinals d'una hora i mitja a diferents punts de Catalunya i les comarques gironines van posar fi, ahir dimarts, al mes del Ramadà, el novè segons el calendari musulmà, el qual es regeix pels cicles lunars. La festa del final d'aquest període d'abstinència des de l'alba fins al vespre es coneix com Aïd Al-fitrAïd As-saguir i segons Driss el Habeb, portaveu del Centre Islàmic de Figueres, és "una data molt significativa dins el calendari musulmà" ja que posa final al mes sagrat dels islamites. Roba nova, dolços, regals per als més petits, moments d'alegria i visites de familiars i amics. "Ara tothom està content, perquè encara que hi estiguem acostumats, durant el Ramadà patim", afegeix Driss el Habeb després de comentar que la celebració de la darrera oració va ser "tot un èxit".

La pregària comunitària del darrer dia del ramadà obliga moltes comunitats musulmanes catalanes a buscar una seu diferent on realitzar-la ja que l'assistència massiva de fidels fa que mesquites i centres de culte es quedin petits. Poliesportius, places cobertes o naus abandonades són alguns dels llocs que per un dia es converteixen en oratoris. A Anglès les oracions del novè mes del calendari lunar s'han celebrat a una nau de l'antiga fàbrica Burés. El 2008 l'Ajuntament els va cedir l'espai per aquestes dates assenyalades i la comunitat musulmana el va arreglar i adequar. Per aquest motiu, d'aleshores ençà se'ls ha cedit la nau a cost zero.
Els prop de 500 musulmans de Figueres i rodalies, segons fonts del Centre Islàmic de la ciutat, han dit adéu a l'obligació de mitigar les temptacions durant el dia entre cistelles de bàsquet i sobre parquet pintat amb línies de colors i recobert d'alfombres. Des de fa 15 anys, comenta el Habeb, l'Ajuntament de Figueres cedeix el poliesportiu a la comunitat islamita per poder celebrar les seves festivitats més assenyalades: el final del ramadà i la festa del xai, la qual es prendrà inici a principis de desembre. A Girona, els prop de 700 creients que es congreguen alguns dies del ramadà veuen com la mesquita de la carretera Barcelona, inaugurada l'octubre del 2009 en substitució de la que hi havia al carrer Bisbe Sivilla, se'ls queda petita. Per aquest motiu han tornat a enviar una petició amb la intenció que l'Ajuntament els cedeixi un terreny del sector de Mas Xirgu per poder-hi construir una gran mesquita. Aquesta voluntat ja l'havia expressat l'Associació Cultural Annassar de Girona a l'anterior govern i, tot i que el PSC ho veia amb bons ulls, el seu soci ICV i CiU no hi estaven a favor. Caldrà veure ara quina és la reacció de l'equip encapçalat per Carles Puigdemont (CiU) sobre aquesta petició.

Un calendari diferent
Des de fa tres anys, el ramadà cau en ple estiu i això ha portat que cíclicament ressorgeixi el debat, impulsat en bona part per associacions islamistes i sindicats, sobre si les empreses han d'oferir flexibilitat laboral per als treballadors que segueixen el dejuni. "En una societat tan diversa hi ha necessitat d'acollida no només en l'àmbit social sinó també laboral", comenta Janette Vallejo, portaveu de l'associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC-UGT).
Els musulmans catalans es guien, segons el Consell Islàmic Cultural de Catalunya, pel que fixen a Alemanya un grup de savis musulmans. Aquest calendari és diferent al d'altres països de tradició musulmana i s'empara pel fet de ser més similar als cicles lunars catalans. Tot i així, les fases poden experimentar lleugeres variacions i per això pot haver-hi algun dia de diferència entre el que fixen els savis residents a Alemanya i el que practiquen els musulmans que viuen a Catalunya.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es