miércoles, 14 de septiembre de 2011

Els ajuntaments tindran potestat per decidir la imatge exterior dels nous centres de culte

14/09/2011, segre.com
El Govern aprova la reforma de la llei, que elimina l'obligatorietat de reservar sòl per a temples si no se n'ha detectat la necessitat.
Els ajuntaments podran decidir l'aspecte exterior dels nous centres de culte. Així consta a la refoma de la llei que regulava aquests equipaments des del 2009 i que va impulsar l'anterior Govern tripartit. El Consell Executiu va aprovar ahir la nova normativa, que determina que "s'han de respectar les característiques arquitectòniques, culturals, de tradició, històriques i els elements artístic" del municipi. En aquest sentit, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va dir que els temples islàmics podran tindre minarets si els respectius consistoris ho avalen.

Així mateix, la nova llei eximeix els municipis de l'obligació de reservar sòl per a aquest tipus d'equipaments religiosos "en el cas que no se n'hagi detectat la necessitat", com va publicar aquest diari, i estableix que són els mateixos ajuntaments els que han "de constatar" si hi ha demanda de nous centres de culte.
Segons Homs, el Govern vol garantir un "absolut respecte" al principi d'autonomia municipal. La Generalitat també assegura que "algunes disposicions de la llei havien generat dificultats a l'hora d'aplicar-la que feien necessària la seua modificació".
El text també estableix que les administracions "han de garantir a les esglésies, confessions i comunitats religioses un tracte igualitari i no discriminatori en les cessions i autoritzacions d'ús d'equipaments i espais públics (...) atenent al seu grau d'implantació i arrelament". A més, detalla que els temples hauran d'estar aïllats acústicament per evitar un possible excés de soroll, i s'amplia de cinc a deu anys el termini perquè els locals que ja hi ha puguin adaptar-se a la normativa. Els únics llocs de culte que no s'hi hauran d'adaptar són els que s'ubiquen en espais protegits al ser béns d'interès cultural o patrimonial, com, per exemple, "esglésies romàniques", va destacar Francesc Homs.
Els grups de l'oposició al Parlament opinen que, amb aquesta reforma, el Govern es limita a passar "la patata calenta" als municipis.
Per la seua part, l'alcalde, Àngel Ros, va fer una valoració "positiva" de la nova normativa perquè "augmenta les competències municipals amb menys intervencionisme". No obstant, va matisar que els canvis no afectaran Lleida perquè ja està en licitació la cessió d'un solar al polígon per a un centre de culte. Després de desestimar l'única oferta presentada al concurs, de l'associació Aloumma, la Paeria ha iniciat el procediment negociat.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es