miércoles, 14 de septiembre de 2011

Els ajuntaments ja no hauran de reservar sòl per a centres de culte, segons la nova llei

324.cat, 13-09-2011
El consell executiu ha aprovat la nova llei de culte que ja no obliga els ajuntaments a reservar sòl per construir nous temples. D'aquesta manera, queda en mans de cada municipi decidir si autoritza o no la construcció de mesquites o esglésies. La nova llei, a més, obliga els nous centres de culte a respectar les característiques arquitectòniques, culturals i la tradició del país. I a més, per autoritzar-los, es tindrà en compte l'arrelament i el grau d'implantació a casa nostra. Les noves construccions hauran d'estar aïllades acústicament per no molestar els veïns. Els centres ja existents tindran 10 anys per adaptar-se a la nova normativa.

Llum verda a la modificació de la llei de centres de culte que va tirar endavant el tripartit. El principal canvi és que els ajuntaments deixaran de tenir l'obligació de reservar sòl municipal per a equipaments religiosos en un termini de 10 anys. I és que l'executiu considera que són els ajuntaments els que han de decidir si guarden espai per a centres de culte, en funció de la demanda, com ha recordat el director general d'Afers Religiosos, Xavier Puigdollers, a "El matí de Catalunya Ràdio".

Algunes comunitats religioses, però, ja estan en desacord que el criteri quedi a discreció exclusivament de l'ajuntament, segons han confirmant el secretari executiu del consell evangèlic de Catalunya, Guillem Correa, i, el president de la Unió catalana de les comunitats islàmiques, Mohamed Elgaiduni.

El govern també defensa els canvis assegurant que s'evitaran així memòries innecessàries i costoses per molts municipis -sobretot petits- que no tenen la necessitat de reservar espai públic per a centres de culte.

Abans d'aprovar-se la llei, alguns ajuntaments ja han fet passos per aturar la construcció de temples. El consistori de Salt n'és un exemple, i també Torroella de Montgrí, que ha revocat la llicència d'obres per construir una mesquita al·legant l'impacte visual del projecte, que contenia elements islàmics.

A més, el nou text amplia de cinc a deu anys el temps perquè les comunitats puguin fer les adaptacions arquitectòniques i de seguretat necessàries. I a més, per autoritzar-los, es tindrà en compte l'arrelament i el grau d'implantació.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es