jueves, 18 de agosto de 2011

Pacte de diàleg entre l´Islam i la civilització occidental

UCIDCAT.INFO Manresa 18-08-2011
La Unió de Comunitats Islàmiques de Cataluña (UCIDCAT) i amb la col•laboració de la Comunitat Islàmica de Manresa “Mosaâb ibn Omaïr” han organitzat aquest dimecres 17 d´agost entre les 18. 00 i les 20.00 hores una conferencia titulada “Pacte de diàleg entre l´Islam i la civilització occidental” que ha sigut impartida pel Dr. M´Hammed Talabi, ex-inspector d´ensenyament i director del Fòrum de la Moderació al Marroc.
Com punt de partida, el sr. Talabi ha iniciat la seva intervenció amb un anàlisi d´una de les mes famoses teories sobre el xoc de les civilitzacions protagonitzada per Samuel Huntington. Ha desmentit el seu contingut explicant que l´origen de la difícil relació entre l´Islam i la civilització occidental és més lluny del que es pot imaginar, : es va iniciar des de principis del segle XI amb les creuades, despès amb el moviment orientalista del segle XIX i una mica després amb la intervenció militar en les països musulmans i sobretot amb els darrers esdeveniments terroristes que han consolidat la imatge d´un Islam violent i sanguinari en l´imaginari occidental. Tota aquesta herència ha contribuït a l’augment, entre altres coses, de l´islamofòbia al llarg del món occidental. Al mateix temps, hem assistit a una desconfiança i una por creixent de la civilització occidental al llarg del món musulmà.

Davants d´aquest panorama de desconfiança i de por entre les dues cultures, es pregunta: com podem solucionar aquest estancament tant complexa. Segons el sr. Tolabi, les solucions consisteixen en.
1- Una implicació activa dels musulmans que viuen al continent europeu en les societats on viuen com a ciutadans mostrant així que l´islam és una religió de pau, de justícia i d'igualtat, perquè no es pot considerar islamòfobs a la majoria de les societats occidentals.
2- Hem de tindre les mans a tot l´occident humà incloses totes les seves corrents.
3- La necessitat de formar una Elite de musulmans europeus capaç de liderar el diàleg.
4- La relació ha de basar-se sobre la ciutadania, una eina que facilita el diàleg.
Respecte a les possibilitats de diàleg, el conferenciant ha assenyalat que totes les possibilitats són molt mes fortes que els reptes perquè la “modernitat= al Hadàta” es considerada per tots, musulmans i no musulmans com una de les edificacions filosòfiques més emblemàtiques de la nostra historia recent i que està basada sobre la raó, l´individualisme, la democràcia i la pluralitat, cosa que no es diferencia dels valors establerts per l´Islam. A més a més, els dos coincideixen en el respecte absolut de la raó, l´individualisme, de la llibertat i sobretot de la democràcia considerada el millor sistema polític creat pel ser humà.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es