lunes, 13 de junio de 2011

“Defenso la llibertat de dur el vel com es vulgui”

12/06/11, BARCELONA, MIREIA ROURERA, elpunt.cat
“Les dones musulmanes som califes; només ens postrem a Al·là. Això vol dir que som insubmises, que no necessitem sotmetre'ns a ningú”
“Ser musulmana no és un delicte. A Catalunya s'estan equivocant”
“L'amor propi de la dona i la dignitat s'ha de defensar però no la pots defensar justificant-te sempre”
Diu que les dones musulmanes són insubmises
Sí, tenim les regnes de la nostra vida, una responsabilitat califal. Som califes, només ens postrem a Al·là. Això vol dir que no necessitem sotmetre'ns a ningú.
Tot això és molt modern.
Això és molt islàmic! Tenim un discurs molt revolucionari i molt insubmís quan algú pretén, des dels sectors no musulmans i des dels sectors musulmans, imposar-nos alguna cosa.
Sempre es remet a les fonts.

Per als musulmans és molt bo no tenir una església, unes autoritats... Ens neguem amb rotunditat a tenir-les, per això ens remetem a les fonts. L'islam original té diverses escoles, pots recórrer a les fonts per defensar els drets de llibertat i de califat de les dones.
També retorneu a Eva.
Totes les que treballem l'exegesi i el feminisme islàmic hem anat a coincidir amb Eva perquè en ella no hi ha pecat original. La demonització de la dona, per tant, no existeix d'arrel. Ha interessat després.
Aleshores, el masclisme...
Mira, en el meu llibre Islam y derechos humanos, en què defenso el feminisme de l'islam, parlo de coses molt fortes, entre altres, de la lapidació. I ho rebato tot. Hi ha moltes coses que es diuen que són islàmiques i no ho són. Tenim on acollir-nos per defensar els nostres drets i la nostra dignitat. No puc dir que només hi hagi masclisme en les traduccions, també n'hi ha en la mentalitat de l'àrab: ha anat afegint nous comentaris i textos que s'han anat elaborant fent jurisprudència i després s'ha confós amb la xaria. No són xaria. Mai els càstigs físics i la llei de l'home són xaria.
Aquí estem desinformats.
Al contrari, estem saturats i ja no sabem en qui creure: hi ha molts molta gent que fa trampa.
Cal defensar l'islam?
L'islam no s'ha de defensar de res. Hi ha molta pressió i és molt injust. La instrumentalització de la imatge de les dones... és molt fort. La pressió que hi ha sobre les musulmanes és injusta. Patim per dones i per musulmanes. Ens falta la solidaritat de les altres dones.
Sempre donant explicacions.
Sí. I per què les hem de donar? A tu t'agradaria que et demanessin tot el dia explicacions del perquè et vesteixes així o et poses això o allò? O que et tractessin amb una certa ironia o amb insults? L'amor propi de la dona i la dignitat s'han de defensar però no justificant-te contínuament. I després es bombardegen països volent alliberar aquestes dones com si fossin estúpides per ser musulmanes. Prou!
Se us criminalitza.
Ser musulmana no és un delicte. A Catalunya s'estan equivocant: s'escolta els cridaners, els que sembla que s'hagin begut l'enteniment. No sé què passa.
Es parla més dels imams.
Als periodistes els agrada més posar a qui digui la bajanada més gran que a la gent que està fent projectes interessants, a qui no se'ls fa ni cas. Impera el sensacionalisme i les teories xenòfobes estan arrelant. No s'adonen els polítics de la responsabilitat que tenen?
...
Fixa't la perversitat a què s'ha arribat amb la paraula bonisme, que s'està utilitzant en contra nostra amb uns objectius molt malignes. Les musulmanes no volem estar en guerra amb ningú. Per què aquesta confrontació contínua? Necessitem que ens facin costat les altres dones, que no se'ns demanin explicacions de si portem o no portem vel. Jo defenso a ultrança la llibertat que les dones puguin dur el vel com els doni la gana perquè cada dona és un món i s'han de respectar els processos espirituals i les raons de cadascuna.
I el vel integral?
Dir que a les dones se les obliga a dur vel integral és una excusa de mal pagador. S'està utilitzant per criminalitzar-les i estigmatitzar -les i crear un alarmisme contraproduent. Això és una provocació i crea només actituds de reacció que l'únic que fan és que moltes s'atrinxerin en aquest burca. Què vols dir que jo no puc dur-lo? Doncs ara el portaré!
Però a vostè li agrada?
A mi personalment no m'agrada, però està creixent. I saps per què? Perquè és molt injust criminalitzar les dones per això i gens pedagògic. I el vel no es porta perquè l'estiguin imposant, ni perquè sigui còmode portar-lo; és molt dur. Al contrari, moltes el porten fins i tot en contra dels marits, que no volen problemes. N'hi ha que ho fan per tradició, d'altres, espiritualment i moltes, com una reivindicació identitària. N'hi ha que ho fan fins i tot políticament, com una resistència a l'assimilació cultural. Hi ha moltes raons, però la majoria de dones que decideixen portar el hijab són dones preparades, formades culturalment que estan reivindicant la seva identitat. Tenen dret a fer-ho.
Però...
Però, res! A veure: quin perjudici causa una senyora amb el seu vel? Per què et preocupa tant la seva vida íntima si ella en realitat t'està dient que el porta perquè li dóna la gana. Estigmatitzar un col·lectiu, fer un discurs únic dient les raons per les quals aquesta senyora va amb vel i que l'hem de salvar i començar l'assetjament amb aquesta excusa... doncs no! Impedir el vel és inquisitorial i més fer-ho amb arguments com ara drets, llibertats i democràcia. Ens fixem només en un col·lectiu quan aquí tothom va com vol. És l'excusa per no parlar de temes més importants.
Les dones musulmanes són califes, diu Yaratullah Monturiol, una estudiosa de l'islam, feminista, nascuda a Barcelona i que va abraçar la fe islàmica ja fa molts anys. Es remet sempre a les fonts de l'islam i discrepa de les interpretacions masclistes i totalitàries. La seva defensa dels drets de les dones la du a afirmar que impedir a una dona dur el burca o el nicab és vulnerar la seva dignitat. És membre del Consell Assessor d'Afers Religiosos.

1 comentario:

Anónimo dijo...

per fi, la primera vegade que una catalana defensa la religio musilmana.

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es