martes, 21 de diciembre de 2010

El Imam i la jurisprudència de les minories: segona jornada de formació de Imams de Catalunya

UCIDCAT.INFO, Balaguer 18-12-2010
El passat dia 18 de desembre de 2010, la unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), i amb la col·laboració de la comunitat islàmica de Ponent i Pirineus i la Comunitat Islàmica de Balaguer, va tenir lloc la segona jornada de formació de Imams de Catalunya a la sala de actes de l'ajuntament de Balaguer a la plaça Mercadal número 1.
La jornada va començar a les 10:00h amb la recitació de versets del sagrat Alcorà, després el president de la Comunitat Islàmica de Ponent i Pirineus va presentar el programa de la jornada agraint al professor Abdennasser Tijani, i el doctor Abdelmounair Temsamani per haver acceptat la participació en aquesta jornada. També va agrair l'assistència i la participació dels Imams i dirigents de les comunitats islàmiques de la província de Lleida a aquesta jornada.

Miloud Ràfia secretari de la Comunitat Islàmica de Balaguer en la seva intervenció va agrair a nom de la comunitat que representa, tant als ponents com als assistents, i va presentar a la comunitat i a les activitats que desenvolupa durant tot l'any insistint que les comunitats islàmiques a Catalunya s'han d'implicar més en la participació ciutadana fent de les comunitats institucions fortes, transparents i democràtiques.
El president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni, en la seva intervenció, i després d'agrair als ponents i els assistents, va comentar que l'Imam té un paper molt important en la normalització de la pràctica de la religió musulmana a la societat catalana, però perquè l'imam dugui a terme la seva feina ha d'implicar més en la societat d'acollida, començant per conèixer l'idioma, la història, la cultura, i els costums de la societat on viu.
En les intervencions dels ponents:
Abdennasser Tijani, va agrair als organitzadors de la jornada. Tijani comentar que com a president de l'associació JODOUR dels marroquins resident a l'estranger, un dels objectius de l'associació és obrir vincles i contactes amb les entitats dels marroquins a l'estranger.
Va passar a parlar de la jurisprudència de les Menorca islàmiques, explicant el significat de l'Imam en l'àrab, després el significat en la jurisprudència islàmica de l'Imam.
Va comentar Tijani que, el Imam té un paper molt important en l'islam, depenent del nivell que té, de la manera en què dirigeix als musulmans, pot tenir un efecte positiu o negatiu. És una persona de confiança, dirigeix l'oració, un mediador entre els membres de la comunitat en situació de conflictes.
El Imam ha de ser un model per als fidels, i això li exigeix dominar l'idioma, la història, i la cultura del país on viu.
El Imam té un paper del profeta, fer arribar el missatge alcorànic, i la Sunna als fidels, té un paper educatiu, i d'orientació als membres de la comunitat.
El Imam ha d'ensenyar l'islam correcte moderat als fidels, ha de tenir en compte la realitat dels fidels.
El Imam no és una professió, és una tasca que s'ha de reflectir en tota la vida de l'Imam, en la seva conducta de cada dia.
Abdelmounaim Temsamani, va agrair a ucidcat per convidar-lo a aquesta jornada, a les comunitats que han donat suport a ucidcat per dur a terme aquest acte, i a les autoritats de Balaguer.
Comenta el Dr Abdelmounaim que, l'imam ha de tenir coneixement profund de la religió islàmica. Dominar la llengua del país on viu, Conèixer de prop la realitat social i cultural de l'entorn on treballa. Tenir coneixement del que anomenem jurisprudència de les minories islàmiques. Va explicar l'origen del terme minoria, va parlar de les minories lingüístiques, minories religioses, etc. Els musulmans d'occident són:
Els musulmans occidentals conversos
Els immigrants musulmans d'origen extra-occidental.
Les minories musulmanes necessiten realment una jurisprudència nova anomenada jurisprudència de les minories musulmanes? Va preguntar el Dr Temsamani.
Va contestar que cal per diversos motius, i criteris:
La realitat diferent dels musulmans a occident.
La fàtua depèn de la situació, de les realitats en què es troben els musulmans.
Va destacar que els musulmans no només necessiten una jurisprudència, sinó la pràctica de la chariaa.
La jurisprudència de les minories és una part de la jurisprudència islàmica en general.
És una jurisprudència que ajuda el musulmà a viure des d'una visió religiosa musulmana amb normalitat integrat en la societat en què es troba sense posar-se en contradicció amb els principis religiosos islàmics.
La jurisprudència té en compte la situació social, cultural, canvi del medi, de la informació, de les possibilitats que té la comunitat musulmana, etc.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es