lunes, 20 de diciembre de 2010

L'Islam i els valors europeus, un col·loqui encetat

Jordi Lopez Camps, 19-12-2010
Durant tot aquest cap de setmana tingué lloc a Barcelona el col·loqui “L’Islam i els valors europeus” organitzat pel Consell Europeu d’Ulemes Marroquins amb col·laboració amb la Unió Centres Culturals Islàmics de Catalunya. Aquesta trobada s’inscriu en la iniciativa del rei del Marroc d’oferir als marroquins que viuen a Europa un espai estable de reflexió sobre diversos aspectes religiosos i intel·lectuals. El president dels ulemes marroquins a Europa explicà que l’objectiu és construir un quadre de referència religiós susceptible d’obrir vies de diàleg i de comunicació entre les diferents religions i diferents cultures presents en la societat europea per tal d’aculturar l’Islam en aquest context amb el més absolut respecte als valors d’aquestes societats.

Durant tot el cap de setmana especialistes i autoritats religioses islàmiques marroquins han anat abordant diverses qüestions relacionades a la interacció de l’Islam i la cultura europea; l’acolliment dels musulmans en el context europeu; la reconciliació de l’Islam i Europa; el progrés cap el reconeixement d’una ciutadania islàmica europea i la laïcitat com espai públic on expressar la fe musulmana. Aquesta iniciativa, que ja s’havia desenvolupat en altres ciutats europees, ha estat animada a Catalunya per Noureddine Ziani, president de la Unió Centres Culturals Islàmics de Catalunya. La majoria de participants eren persones properes a aquesta associació. Fou significativa, per la seva rellevància, l’assistència de Mohammed Alí president de la FEERI (Federación Española de Entidades Regligiosas Islámicas) i la presència del cònsol del Marroc i el Vicecònsol dels Estats Units d’Amèrica; així com l’absència, per exemple, de membres del Consell Islàmic Cultural de Catalunya o de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) associacions que tenen una notable implantació entre la comunitat musulmana catalana. També foren significatives les absències de representants de les forces polítiques catalanes, llevat dels socialistes; així com dels responsables estatals en matèria de relacions amb les religions.
És bo que l’Islam a Europa s’estructuri i reflexioni sobre la seva identitat. És raonable que el govern del Marroc ajudi a que hi hagi un àmbit estable i centrat de reflexió. Tot això facilita que l’Islam al nostre país s’orienti cap un diàleg obert i franc amb un nou context cultural. És evident que per alguns marroquins l’estreta vinculació del govern amb aquestes iniciatives genera alguna prevenció i cautela. Però és evident que, donada la peculiar estructuració de l’Islam al Marroc, el rei, com a Príncep del Creients, té un protagonisme i una responsabilitat que costa d’entendre des dels nostres paràmetres secularitzats. Però, un cop entès aquest context peculiar d’aquest Islam, cal procurar el seu encaix en un context cultural i polític diferent al del país d’origen. Bàsicament per evitar algunes de les confusions que, alguns cops, es donen entre el pla religiós i polític. Confusions que tenen una lògica interna en el país d’origen, però que resulten incomprensibles, i algun cop inadmissible, en el context polític del nostre país. Es d’esperar que iniciatives com la desenvolupada aquest cap de setmana a Barcelona ajudin a formular de nou aquestes qüestions i entendre quins són els àmbits en els quals la cooperació de les institucions és necessària per ajudar al desenvolupament de l’Islam d’Europa i quines són les línies vermelles que no es deuen traspassar.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es