viernes, 22 de octubre de 2010

El Govern advoca per prohibir el burca i tolerar el hijab a l'aula

FIDEL MASREAL, BARCELONA, elperiodico.cat
Vel integral, no; vel que mostri la cara (hijab), sí. Així es pot resumir la recomanació de la Generalitat sobre la indumentària religiosa a les escoles, segons s'indica en la guia per a la gestió de la diversitat religiosa als centres educatius que va presentar ahir el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira.
Segons el text, «lluitar contra la submissió de la dona o contra la imposició religiosa a les escoles són accions elogiables que no es poden fer mai a costa de provocar un perjudici a un nen o adolescent, com per exemple la seva desescolarització». És a dir, que la Generalitat aposta per tolerar els símbols sempre que, com ja va indicar la Conselleria d'Educació en una instrucció interna, «no impossibilitin la realització d'activitats, la comunicació, la identificació personal i la seguretat». El nicab i el burca, els dos models de vel integral, incompleixen aquest requisit.

La guia detalla els perjudicis d'aquestes vestimentes: «Dificulten la visió i el moviment del cap, els braços i les mans, i impedeixen veure la cara, un factor important en les relacions socials que influiria en el desenvolupament de la personalitat i suposaria un atemptat a la dignitat» de la menor.

Per una altra part, la guia advoca per facilitar que a les escoles es puguin celebrar festivitats religioses sempre que «no es converteixin en actes d'adoctrinament». El text proposa permetre l'absència de classe de l'alumnat de confessions com l'islam en festes com el final del Ramadà. El manual critica actituds intransigents als menjadors d'alguns centres com la de no oferir alternatives als escolars que no mengen determinats aliments per motius religiosos.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es