La comunitat de Sant Egidi porta a la capital del Bages un dels actes de la Trobada Internacional per la Pau de Barcelona.
Una taula amb cristians, jueus i musulmans és una prova que la convivència entre religions avança. I també ho és que les paraules dels ponents que ahir a la tarda van participar en l'acte que es va fer a Manresa, en el marc de la 24a Trobada Internacional per la Pau que acull Barcelona, van atraure unes 170 persones, que pràcticament van omplir l'auditori de la Plana de l'Om.
La taula rodona tenia per objectiu parlar sobre la convivència i els ponents, que van aportar reflexions i experiències des del seu context personal, van coincidir que el problema no està en les religions, i que per avançar en l'entesa entre persones s'ha de fer més i parlar menys.
El més directe d'abordar la qüestió va ser el primer d'intervenir, Jesús Delgado, vicari episcopal a El Salvador. "No n'hi ha prou amb parlar. Se suposa que les nacions s'han unit a l'ONU perquè les paraules que es creuen al pòdium es facin realitat. L'esperança dels pobres d'aquest món està posada en ells". Delgado va alertar que la globalització no s'hauria de basar només en l'economia, sinó també en la humanitat: "la igualtat econòmica no engendra necessàriament respecte i comunicació veritable entre els humans".
L'aportació d'Amy Konish, assessora cinematogràfica, va ser l'experiència que ha posat en pràctica a Israel i Palestina de fer pel·lícules que ajudin "a viure junts amb els nostres veïns, amb totes les religions i grups ètnics". Segons Konish, el cinema "parla el llenguatge dels joves i pot trencar estereotips: pot reflectir la profunda humanitat d'una persona que d'altra manera no coneixeríem". I va posar d'exemple imatges com la d'"una mare palestina que porta el fill a un hospital israelià perquè li curin una malaltia mortal".
Siti Musdah Mulia, promotora d'una campanya sobre la renovació de la dona a l'islam a Indonèsia, va defensar el paper de les religions perquè "com més religiosa és una persona, més humana hauria de ser". De tota manera, va reconèixer que "els fets no van en aquesta direcció, amb una guerra anomenada santa que porta a la devastació". Per conviure en pau i harmonia va aportar eines: humanitat, democràcia, el paper de la dona i pluralitat. I va reblar el clau: "s'ha d'assolir amb un diàleg intens, no només de les elits, sinó també a nivell d'arran de terra".
El darrer d'intervenir va ser el més vehement, i aplaudit. Shlemon Warduni, bisbe catòlic a l'Iraq, va aixecar simpatia quan es va excusar ("perquè vivim un infern a l'Iraq") després d'haver-se indignat en dir que "és el maleït petroli el que porta la guerra". Després va incidir en el fet que "la guerra no és només de les armes, sinó dels cors dels homes". I va criticar que els Estats Units "han portat la democràcia de matar-nos els uns als altres. 'Oh pau, quantes guerres es fan nom teu'".
No hay comentarios:
Publicar un comentario