martes, 21 de septiembre de 2010

Bichara Khader: "L'expulsió de gitanos envia un missatge negatiu a l'islam"

EVA MELÚS, BARCELONA, elperiodico.cat
Bichara Khader, director del Centre d'Estudis i Recerques sobre el Món Àrab Contemporani (CERMAC) de la Universitat de Lovaina, ha estat convidat per l'Institut Europeu de la Mediterrània (Iemed) al debat La incidència de l'Islam a Europa, juntament amb els també especialistes Jean-Pierre Filiu,Ricard Zapata, Olivier Roy i Ana Planet. Khader, palestí nacionalitzat belga, és autor de més d'una vintena d'assajos especialitzats. «Sóc, sense falsa modèstia, l'autor més traduït sobre el món àrab», apunta.
-¡Llegeixo que l'islam és la segona religió a Europa!
-Entre 20 i 25 milions de persones, entre autòctons i estrangers. Entre ells, els 720.000 marroquins que viuen a Espanya. Segueix sent una realitat minoritària, el 3% de la població total europea, però invita a prendre mesures per permetre viure als musulmans la seva religió en estats laics.

-La teoria està clara.
-Per a molts europeus representa un desafiament. Hi ha una confusió permanent entre emigració i terrorisme, i persisteixen molts prejudicis sobre la impossibilitat dels musulmans d'integrar-se en un projecte europeu heterogeni, modern i laic.
-¿L'expulsió dels gitanos romanesos de França tanca una porta?
-És una altra minoria que viu a Europa. És evident que aquest gir a la dreta de Sarkozy envia un avís, un missatge negatiu als barris musulmans d'Europa. Si s'avala l'expulsió dels gitanos significa que hi ha una predisposició per avalar altres expulsions.

-¿L'inquieta?

-Aquest gir a la dreta s'està materialitzant a tot Europa. Arriben senyals molt negatius d'altres països. A Suècia, un país socialdemòcrata que sempre havia tingut una política d'asil molt liberal, la ultradreta s'acaba de fer un lloc al Parlament.

-¿A què es deu?

-Segurament, la crisi econòmica no facilita una postura de trobada. L'immigrant musulmà s'ha convertit en un espantaocells, una manera de diversió que ajuda a desviar l'atenció de problemes concrets i a exagerar-los. Occident té una gran sensació d'inseguretat.

-¿Les ferides de l'11-S?

-A Orient l'obsessiona la mirada d'Occident des de sempre i a Occident el desconcerta Orient. Des de fa 14 segles, Europa s'ha definit a través de la seva diferència més pròxima, per la seva oposició a l'islam. Els atemptats de l'11-S o els de Londres van enfortir la cultura de la por.

-¿Estem molt lluny?


-Com més negativa és la mirada europea, més rebuig genera entre els musulmans. Quan jo feia classes fa 30 anys, només dues de cada 100 dones portaven vel. Ara és al revés. El vel no és un element fonamental de la vivència religiosa sinó que representa un acte de reafirmació de la identitat en temps de prejudicis. Encara hem de viure una desena d'anys molt difícils.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es