martes, 27 de abril de 2010

Immigració en moments de crisi: realitat, solucions i perspectives

UCIDCAT.INFO
La Comunitat Islàmica de Manresa amb la col•laboració de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) van organitzar una conferencia sota el títol "Immigració en moments de crisi: realitat, solucions i perspectives " a càrrec de: Josep Vilarmau, tècnic d’immigració de l’ajuntament de Manresa. La jornada va tenir lloc a la seu de la comunitat el passat divendres dia 23 d’abril 2010.
La conferencia, pronunciada pel Sr. Josep Vilarmau, tècnic de l’ajuntament de Manresa, es va centrar en el fet migratori durant aquests moments de crisi econòmica marcada per la gran especulació immobiliària, les seves dimensions mundials com la pitjor crisi després de l’any 1929 i el seus efectes sobre els immigrants i fins i tot sobre els països d’origen amb la notable disminució de les remeses.
Com efectes directes d’aquesta crisi, es pot citar el gran numero d’atur entre els immigrants (hi ha el doble d’atur entre els immigrants que els autòctons), les dificultats de pagament de les hipoteques, del lloguer i d’altres necessitats bàsiques. A més a més, hi han algunes formacions politiques que volen, per motius purament electoralistes, culpabilitzar als immigrants de la difícil situació que s’està vivent (augment de l’atur, seguretat ciutadana, por de perdre la feina, col•lapse dels serveis socials, etc). Els incidents que estem vivent últimament no són casuals (Salt, Vic i altres llocs) a pocs mesos de les eleccions. Mentrestant uns adopten un discurs obertament xenòfob de caràcter cultural i religiós, els altres s’han centrat en la necessitat de controlar la immigració i no empadronar als irregulars, com si fossin l’origen d’aquesta crisi. El resultat d’aquest discurs ha segut l’enduriment de les politiques migratòries a nivell europeu i nacional.

Conscient d’aquesta realitat i amb l’objectiu de consolidar una societat cohesionada, des de l’ajuntament de Manresa i altres forces de la societat civil s’han adoptat mesures solidaries per afrontar els efectes de la crisi no solament sobre els immigrants sinó sobre tota la ciutadania desfavorida de la ciutat i de la seva comarca.
Les iniciatives anticrisis es poden resumir en els plans d’ocupació, les rendes mínimes d’inserció a canvi de formació, l’increment de les ajudes per alimentació, etc. També s’ha fet referència a la importància de la solidaritat interna, especialment des de les entitats, tant religioses com culturals, per fer front junts a una situació difícil amb l’objectiu principal d’evitar una fractura social i mantenir vius els principis de convivència, pau social, respecte i solidaritat que han caracteritzat la ciutat de Manresa des de fa molts anys.
Al final, es va obrir, entre unes teses de té y dolços típics, una sessió de preguntes als més de 90 assistents que van expressar les seves opinions, preocupacions, crítiques i fins i tot algunes solucions de caràcter solidari.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es