Al marc de la celebració del seu segon festival a la ciutat de Vilafranca del Penedès, la Associació ALKANTARA, ha invitat al president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) per impartir una conferència sota el títol “Immigració i Interculturalitat”. L’acte va tenir lloc a l’auditori del Fòrum Berger Balaguer des de les 17:30h fins a les 20:00h.
La conferència ha sigut moderada pel periodista, Sr. Josep Maria Soler. El Ghaidouni en la seva intervenció i després d’agrair l’associació el fet d’invitar-li a participar a la jornada va començar per definir els conceptes, la terminologia i el significatiu de les paraules; Immigració, migració, emigració, cultura, multiculturalitat i interculturalitat.
El Ghaidouni va subratllar que la immigració potra a una realitat de presencia de més d’una cultura (multiculturalitat), i això, no significa de forma automàtica una interacció entre aquestes cultures presentes al mateix territori. El procés d’interacció solo pot produir-se si hi ha una voluntat política de gestió d’aquesta diversitat multicultural.
Aquesta voluntat s’ha d’oposar-se al racisme, a la xenofòbia i a les seves manifestacions; va subratllar El Ghaidouni.
El President d’UCIDCAT va comentar que depèn de les polítiques i els processos d’interacció que es projectin la multiculturalitat pot donar lloc a la interculturalitat, situacions de negació total, de imposició i domini total de les de més cultures o a una situació de segregació.
El Ghaidouni va afirmar que el pluralisme polític no garanteix la gestió adequada i asserena del pluralisme cultural i religiós y que, la secularització i el laïcisme, quan no es veuen manipulades ideològicament per intel·lectuals i corrents polítics contraris a la presència del pluralisme cultural i religiós, garanteixen aquesta presencia i protegeixen els drets de les minories culturals i religioses.
El president d’UCIDCAT va concloure la seva intervenció dient que “la comunitat ha de tenir una sensació profunda i assumida de pertinença, a una nació que és (España/Catalunya), a una llengua i cultura que és la (espanyola/catalana), I d’aquesta manera, resoldre dins del laïcisme la relació entre religió i cultura, la qüestió de les dones, la formació dels Imams, l’educació religiosa contextualitzada, la institucionalització de la presència a la societat, la visibilitat de la pràctica religiosa i la seva normalització, etc.
No hay comentarios:
Publicar un comentario