Convivència. Ha estat la paraula més repetida en la recepció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als representants de les confessions religioses presents a Catalunya que s'ha fet aquest dijous al vespre al Palau de la Generalitat. Davant d'un auditori proporcionalment molt més divers que el mateix país, Puigdemont ha elogiat el compromís de les confessions religioses: “Podeu comptar amb la societat catalana, perquè quan ella us ha necessitat, vosaltres també hi heu estat”. Alhora, ha remarcat especialment que “Catalunya és un espai d’harmonia interconfessional del qual ens hem de sentir orgullosos i protegir”, perquè “va força més enllà de que és senzillament la convivència o de la tolerància”.
La recepció s'ha fet en coincidint amb la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional, aprovada per les Nacions Unides el 2010. Des de llavors se celebra al Parlament de Catalunya en una sessió de treball promoguda pel Grup de Treball Estable de Religions (GTER). L'any passat la commemoració es va ampliar amb una recepció del president al Palau de la Generalitat. En la recepció d'aquest any, hi ha participat una rellevant representació del Govern amb el vicepresident Oriol Junqueras, la consellera de Governació, Meritxell Borràs -de qui depèn Afers Religiosos-, i el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva. També hi ha assistit l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert i alguns diputats.
Com l'any passat, la convocatòria ha tingut una àmplia resposta dels representats de les confessions religioses amb els que té relació la Generalitat i de les entitats de diàleg interreligiós com el GTER i l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós. Musulmans, jueus, ortodoxos, protestants, budistes, sikhs... han omplert el Saló de Sant Jordi, un dels espais nobles del Palau amb nom de sant. En aquesta ocasió, la representació catòlica ha tingut més relleu amb la presència del bisbe Sebastià Taltavull. L'any passat no hi va assistir cap membre de l'episcopat català.
L'acte ha estat breu i ha permès una bona estona de conversa i de trobada entre els representants religiosos i amb els membres del Govern. En l'acte tres infants de diferents comunitats han llegit uns fragments de l'"Oferiment al Món", un text elaborat amb motiu del IV Parlament de les Religions del Món que es va fer a Barcelona el 2004.
Un benefici per a tota la societat
El caputxí Joan Botam, fundador del Centre Ecumènic de Catalunya, ha aportat una breu reflexió sobre el missatge de Pau que ofereix Nacions Unides amb aquesta commemoració. Botam també ha coincidit en que "som un país privilegiat", perquè Catalunya "ha assolit quotes molt estimables de convivència". I que la bona relació entre els representats de les religions, "també és un benefici per a tota la societat". Botam no ha amagat que "també hi ha hagut temps de persecucions" però ha remarcat que actualment les administracions públiques s'ha esforçat per donar resposta a la pluralitat religiosa. "Dit en termes franciscans, som germans i germanes", ha conclòs.
Puigdemont ha comentat el discurs de Botam remarcat les referències a Ramon Llull, Francesc Eiximenis i Sant Francesc d'Assís com a puntals sòlids de la convivència entre religions: "És mèrit vostre que Catalunya sigui un espai d'harmonia entre interconfessional; és un bé que hem de protegir". Per això, el president ha dit que "és una riquesa i un privilegi que no ens podem deixar arrabassar per cap dels extrems" i que “hem d’estar permanentment atents davant de qualsevol brot de creixement de les fòbies contra la diversitat religiosa”. “Tristament, sempre estan en risc la llibertat religiosa i la igualtat de tots els ciutadans”, ha assegurat.
L'acte l'ha obert la consellera Meritxell Borràs, que ha definit Catalunya com "una societat que també és plural en l'àmbit religiós" i "un país d'acollida i de respecte a la diversitat religiosa".
No hay comentarios:
Publicar un comentario