EUROPA PRESS / Barcelona, elperiodico.cat
Els enquestats opinen que les lleis d'estrangeria són massa tolerants
La immigració es considera el principal problema després de l'atur i el funcionament de l'economia
El 49,3% dels catalans creuen que el nombre d'immigrants és excessiu, i el 36,2%, que és elevat, segons l'enquesta Percepció dels catalans sobre la immigració 2010, del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.
En la presentació dels resultats a Barcelona, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha assenyalat que als catalans els preocupa la immigració (la consideren el seu principal problema, després de l'atur i el funcionament de l'economia).
Encara que un 25% dels ciutadans mostren posicionaments "durs" en matèria d'immigració, Argelaguet ha apuntat que el rebuig als immigrants no seria tant per la seva condició d'estrangers, sinó perquè competeixen pels recursos de l'Estat del benestar, sobretot en un context de crisi.
Més atenció de l'Estat
Una percentatge important dels catalans veuen la immigració com a negativa (34%) i molt negativa (6,7%), i consideren que els immigrants són el col·lectiu que rep més atenció per part de l'Estat (el 72,9% creu que en reben molta o bastant), a molta distància dels aturats, els pensionistes i els avis sols (l'11,2% opina que obtenen bastanta atenció).
En la mateixa línia, la majoria creu que els immigrants reben de l'Estat més (38,7%) o molt més (30,8%) del que aporten, gairebé la meitat es mostren molt d'acord (20,1%) o d'acord (27,2%) que s'expulsi els immigrants que es queden a l'atur durant molt temps.
Pel que fa a l'Estat del benestar, bona part dels ciutadans consideren que els catalans haurien de tenir preferència a l'hora d'accedir a l'atenció sanitària (47,8%) i d'escollir escola (61,8%), i que s'ha d'invertir més en zones amb molta immigració perquè no empitjori la sanitat (68,5%) ni l'educació (72,6%).
Massa tolerants
Un altre focus de crítica són les lleis que regulen l'entrada i la permanència d'estrangers a Espanya, que consideren massa (47,3%) o bastant (30,4%) tolerants, i la presència d'immigrants en situació irregular: en aquest sentit, el 27,2% els tornaria al seu país d'origen, i el 40% regularitzaria només els que tenen feina, amb independència del temps que fa que són a Espanya.
Pels enquestats, la immigració s'associa a sentiments de solidaritat (16,7%), augment desmesurat del nombre d'estrangers (10,5%), així com il·legalitat i irregularitat (7,6%), i els aspectes més negatius del fenomen són els problemes d'integració i el xoc cultural (17,1%), i l'increment de la delinqüència i la inseguretat (15,6%).
Expulsar al delinqüent
De fet, bona part advoca per expulsar els immigrants en situació legal que delinqueixen (76,2%), a més de solidaritzar-se amb els veïns que protesten contra la construcció d'una mesquita al seu barri (57,4%), i rebutjar l'ús del burca (86,2%), encara que gairebé la meitat (49,7%) critica que s'expulsi una alumna per portar vel.
Consideren que la clau de la integració passa per la feina (57,8%) i la llengua (53,7%) i que els immigrants només han de mantenir aquells aspectes de la seva cultura que no molestin els catalans (71,4%), alhora que, per autoritzar la seva residència, valoren més la qualificació laboral i el bon nivell educatiu que la presència de familiars a Catalunya.
Així mateix, la majoria opina que un partit polític d'ideologia xenòfoba o racista tindria poca acceptació (40,5%) o gens (27,1%) a Catalunya.
No hay comentarios:
Publicar un comentario