UCIDCAT.INFO Manresa 13-03-2011
La Comunitat Islàmica de Manresa “Mossab Ibn Omaïr” ha organitzat el divendres, 11 de març 2011, una sessió formativa sobre: “el paper de la dona a la sociedad: exemples vius, dificultats i perspectives”. La encarregada d´aquesta formación ha sigut la investigadora Kheira Nasri, experta en la recerca sobre la dona musulmana en occidente, especialment a Catalunya.
La ponent ha assenyalat, al principi, que la presencia del ser humà en la terra no és casual, sino te un objectiu en la vida i l´objectiu principal de la dona, en aquest cas, és l´educación de les generacions, una missió que no és gaire fácil assumir sóla i des d´aquí surgeix la necessitat, si no es pot dir l´obligació, de conviure amb l´altre tant a nivell de persones com a nivell de societats. Això contribueix a consolidar l´autoestima i la confiança de la dona en les seves habilitats de canvi i desenvolupament en tots esl aspectes de la vida.
Abans d´analitzar la situació actual de la dona i el seu paper a la societat, la conferenciant va donar alguns exemples de dones que han tingut un paper fonamental en la historia de l´islam fins ara: Assayida Aicha, que era jurista. Rofaida, primera metgessa a l´islam. Khadija, savia i Um Salam, jurista i savia. Actualment, es pot parlar de Zaineb Al Ghazali, Nawal Sibaí, Naíma Benaich entre altres.
Amb l´objectiu de provocar el debat i animar les aportacions de les dones, la professora Nasri va formular las preguntes següents:
Quina es la situación de la dona en la nostra societat? Quina és la visió de l´altre a la dona musulmana? Ésta discriminada? És ignorant? Perquè estem tant absents dins de la societat? Quines aportacions hem fet, com a dones, a la nova societat ?
Las respostes han sigut resumides en que la visió que s´ha creat sobre la dona musulmana és que ella mateixa ha contribuit a la seva consolidación por la seva absencia de participar en les diverses entitats de la societat civil i religiosa, especialmente les AMPAs, les entitats locals, por no aprendre la llengua de la societat on esta vivent (català i castella), per la seva negativa en obrir canals de comunicació amb l´altre, especialment per la mentalitat masclista que sigueix present i qui és el resultat de la falta d´igualtat entre els nois i les noies durant els seus procesos educatius.
Per donar solucions a les dones presents, que han superat les 70 dones, la Sra. Nasri ha animat a les dones a formarse, a aprendre les llengues, a reclamar el seu dret garantit per la constitución i per la mateixa religió malgrat algunes interpretacions masclistes, que la dona musulmana ha de sentir forta i amb una autoestima que li permiti deixar una imatge positiva sobre el seu entorn i sobr ella mateixa. Són els reptes que ha d´afrontar a curt i llarg termini.
No hay comentarios:
Publicar un comentario