martes, 6 de julio de 2010

El vel de la discòrdia

06/07/10, SANTA COLOMA DE GRAMENET, ISABEL MARTÍNEZ
L'acord de prohibir el burca i el nicab als equipaments municipals de Santa Coloma ha indignat el col·lectiu musulmà de la ciutat, que es queixa de la falta de sensibilitat del govern colomenc a l'hora de tirar endavant –«i sense demanar opinió»– aquesta normativa.
Diu que en deu anys, que fa que viu a Santa Coloma, no ha vist a la ciutat cap dona amb burca. «Això demostra que s'està legislant sobre fantasmes», assegura amb to irònic. Taoufik Cheddadi, antic imam de Santa Coloma i impulsor de l'Associació de la Joventut i la Interculturalitat (AJI), manté que la mesura aprovada la setmana passada pel ple de l'Ajuntament de Santa Coloma és «injusta i desproporcionada». «Es nota que la gent de l'Ajuntament no està al dia. On és la llibertat de les persones? Estem en un estat democràtic en què la llibertat de les persones és un dret reconegut», explica Cheddadi, que augura que la famosa moció que s'ha anat estenent com una taca d'oli per diferents ajuntaments acabarà al Parlament en forma de llei. «S'acabarà legislant a tota Catalunya», lamenta.

La prohibició de dur «qualsevol tipus de vestimenta» que oculti el rostre –«passamuntanyes i caputxes» incloses– ha decebut el col·lectiu de musulmans colomencs, que es mostren «entre indignats i decebuts» per la mesura duta a terme per l'Ajuntament. «I més encara –diu Cheddadi– quan ni tan sols ens han consultat.» Cheddadi es pregunta si es poden establir «diferències entre el PSC i la Plataforma per Catalunya d'Anglada». «A Santa Coloma la moció ha estat presentada per un partit que s'autodenomina d'esquerres, socialista i que defensa els drets humans... Estem molt decebuts amb el PSC», afirma.
Cheddadi considera que els polítics han «d'enfocar l'islam d'una manera diferent», que reconegui el llegat i el «passat islàmic» de Catalunya i la resta de l'Estat. «Es respecta tot, excepte el que prové de l'islam. Hi ha valors que compartim i això s'ha de reconèixer», explica.
«És contraproduent»

–La moció que prohibeix el burca defensa que les dones que el porten ho fan obligades.
–«Portar el burca és una qüestió de convicció religiosa. Creus que un sikh es trauria el turbant? No ho faria, perquè és un tret cultural. Per això estic convençuda que les dones que duen burca o nicab ho fan perquè volen. No en conec cap que hi estigui obligada.»
–És una mesura injusta, doncs?
–«Més que injusta, està injustificada i és contraproduent. Han volgut polititzar un tema que és cultural.»
–És una pràctica habitual?
–«En absolut! Hi ha molt poques dones que portin vel integral a Catalunya. Estan legislant sobre un tema que gairebé ni existeix.»
–Un altre argument és el de la seguretat. Què en pensa?
–«Mai hi ha hagut cap problema. Les dones que porten burca saben que els poden demanar que s'identifiquin.»
–Creu que el problema és la desconeixença de l'islam?
–Sí. No es parla de l'islam des del punt de vista cultural. Als llibres d'història ho passen per alt, però no només fent un cop d'ull al passat: a l'islam actual no se sap diferenciar entre una persona musulmana i l'islam. El desconeixement provoca por i rebuig i, per últim, conflictes.»

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es