lunes, 12 de diciembre de 2011

Els musulmans solsonins s´obren a la societat per desmuntar prejudicis

RICARD MONSÓ, regio7.cat
RICARD MONSÓ | SOLSONA No és cap secret que la imatge dels seguidors del profeta Mahoma al món occidental no passa pels seus millors moments, i "el 57% dels espanyols veuen els musulmans com persones violentes, i l'islam com una religió antidemocràtica", va afirmar la doctora Sònia Segura, catalana que s'ha convertit a l'islam, en el transcurs de la jornada de portes obertes que dissabte passat al vespre va organitzar la comunitat islàmica de Solsona a la sala d'actes del Casal de Cultura.

Segura va dissertar sobre religió i immigració en la xerrada "Islam i convivència: barreres i reptes", i va repartir culpes als mitjans de comunicació perquè "amplifiquen els estereotips"; als intel·lectuals que, com Samuel Huntington, defensen la teoria del xoc de civilitzacions; als partits polítics, que segons el seu parer, "utilitzen lleis contra els musulmans" per captar vots (va posar l'exemple de l'ús del burca), i també a la societat, que té "por o rebuig a la diversitat religiosa", un fet que és conseqüència directa de "l'arribada ràpida d'estrangers a Catalunya, que van passar dels 145.000 censats l'any 1999 al milió tres-centes mil immigrants actuals", dels quals la primera comunitat és la marroquina. La doctora Segura, però, també va posar deures als musulmans immigrants, als qui va demanar el coneixement de l'idioma del país d'acollida, un escrupolós respecte a la llei, i els va animar a "tenir bon tracte amb els veïns i participar en associacions i entitats de la societat en la qual viuen".
Després, l'erudit i especialista en l'islam Rafael Pérez va parlar de "L'islam: un dels fonaments de la cultura occidental". Pérez va oferir una interessant xerrada en la qual, entre versos i cites literàries, va defensar la teoria que "l'islam és fonamental per entendre la història de la cultura occidental", i va recordar "el vigor filosòfic dels primers segles de l'islam". Pérez va definir aquesta religió com "una cultura dialèctica i tràgica alhora", i va citar l'exemple del filòsof Averroes (1126-1198), "que fa un gran pas per comprendre la veritat revelada, i sense el qual no haurien estat possibles els filòsofs occidentals posteriors".
Tot seguit, nens i nenes de l'escola Al-nour, on els fills dels musulmans immigrants aprenen l'àrab i els costums i tradicions de la terra dels seus pares, van interpretar anachids (càntics d'alabança a Déu). Els menuts van començar els cants amb timidesa, però ben aviat van perdre la por escènica i es van posar el públic que omplia la sala d'actes del Casal a la butxaca. Finalment, tots els assistents van degustar els deliciosos dolços tradicionals del Marroc elaborats per immigrants solsonines.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es