viernes, 18 de noviembre de 2011

La comunitat islàmica demana que se li reconegui la mesquita

ABEL GALLARDO SOTOBERGA, regio7.cat
ABEL GALLARDO SOTOBERGA La nova associació islàmica de Berga vol que els baixos que van comprar fa més de mig any sigui reconegut com a centre de culte per poder-hi fer l'oració i les celebracions que marca el calendari musulmà. L'Ajuntament ha de dictaminar si el local, situat a la carretera de Ribes, reuneix les condicions necessàries perquè s'hi puguin fer les activitats que l'entitat demana. El president de l'associació, Abderrazak Abakuy, considera que la resposta del consistori s'està allargant massa i demana que s'agilitzin els tràmits perquè al local s'hi pugui fer l'oració. Fa cinc mesos que van fer una sol·licitud de compatibilitat urbanística. El regidor d'Urbanisme, Àngel Guiu, diu que s'està seguint el procés habitual i que "d'aquí a dues setmanes" s'enllestirà l'informe que concretarà si el local pot acollir les activitats pròpies d'una mesquita.

El president de la Comunitat Islàmica de Berga va lliurar la sol·licitud de compatibilitat urbanística el 19 de juny. Va donar, segons explica, els documents necessaris que es requereix per fer aquesta petició a l'Ajuntament. Com que els mesos anaven passant i des del consistori no hi havia una resposta, hi ha anat dues vegades més per comprovar com es trobava el procés. Segons Abakuy, el personal de l'administració municipal no li donava una resposta clara i li comentaven que encara s'estava estudiant si el local pot esdevenir una mesquita. En una de les ocasions li van contestar que els mesos d'estiu havien allargat la qüestió i que per aquest motiu l'avaluació del cas encara no havia culminat. El que tenen clar des de l'associació és que fa cinc mesos que esperen una resposta del consistori i que tenen ganes de saber si el local -tal i com és ara- pot ser una mesquita o s'hi ha de fer algunes obres d'adequació. I és que un cop els baixos siguin reconeguts com a centre de culte, l'entitat berguedana té la intenció de portar a terme activitats, a part de fer-hi l'0ració.

El consistori berguedà encara avalua el cas. Actualment l'arquitecte de l'ens local està redactant l'informe que explicitarà si el local que acull els membres de l'associació reuneix les condicions necessàries. El regidor d'Urbanisme assegura que "molt aviat" estarà enllestit el dictamen de l'arquitecte i posa un termini des dues setmanes per tenir una resposta per a la comunitat islàmica. Guiu vol ser prudent en aquesta qüestió i tractarà el tema un cop estigui enllestit l'informe. Assegura, però, que el procés segueix el curs habitual i que és difícil establir un termini fix per a aquestes qüestions. "Es pot tardar unes setmanes o fins a uns pocs mesos a tenir una resolució d'aquest tipus, depenent de la complexitat del cas", comenta.

La nova entitat neix arran de que un grup nombrós de la comunitat islàmica de Berga considerés que una altra ja existent -i que aglutinava bona part dels musulmans de la capital berguedana- era inactiva. La nova associació és de culte, a diferència de l'anterior, que era una entitat de caire cultural. Per aquest motiu han hagut de demanar al ministeri de Justícia ser reconeguts en el Registre d'Entitats Religioses. "Nosaltres ja teníem uns documents provisionals del ministeri que vam presentar amb la sol·licitud i per aquest motiu l'Ajuntament des de l'inici ha tingut tota la documentació per estudiar el cas", comenta el president l'entitat. Fa un mes i mig es va obtenir la certificació definitiva del ministeri de Justícia que reconeix la Comunitat Islàmica de Berga com a entitat d'àmbit religiós.

Festa d'inauguració
Abderrazak Abakuy diu que un cop se sàpiga que el local compleix tots els requisits legals, volen preparar una festa d'inauguració que estarà oberta a la participació de tots els ciutadans de la capital berguedana. "Nosaltres volem donar-nos a conèixer i ser una entitat més de la vida berguedana", afegeix. Per aquest motiu afirma que convidarà l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, i els tècnics de l'ens local i el Consell Comarcal del Berguedà encarregats de Serveis Social. A part, també volen que els veïns més propers vinguin a a la celebració que donarà el tret de sortida oficial a la nova mesquita. "El que hem de fer és establir ponts de contactes entre la nostra comunitat i la resta de la ciutat", comenta el president de l'entitat berguedana

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es