martes, 4 de octubre de 2011

Els especuladors sacsegen la festa musulmana del Xai

Osona per la Pau (Jameiat Essalam), naciodigital.cat
Moltes famílies poden quedar-se sense poder celebrar-la a causa dels forts increments dels preus. Una entitat musulmana de Manlleu inicia la rebel·lió.
Osona per la Pau (Jameiat Essalam) de Manlleu ha criticat un fort increment, que denuncia com a especulatiu, del preu del xai que alguns intermediaris aplicaran amb motiu de la Festa del Sacrifici (Festa del Xai), el proper 7 i 8 de novembre.
L’entitat considera que moltes famílies no podran celebrar la festa, la segona més important del calendari islàmic, perquè no tenen prou diners per comprar el xai.

Per tot plegat, l’associació va decidir el dissabte passat en una assemblea extraordinària celebrar la festa sense el xai. “El xai és una part més de la festa. És una tradició, però no una obligació”, explica El Mahdi Berkahi, president de Jameiat Essalam. Per tant, la festa consistarà en principi només en una pregària al matí i les tradicionals reunions familiars, amb àpat inclòs, però sense xai.
Jameiat Essalam està mantenint contactes amb entitats musulmanes de tot Catalunya per tal d’estendre la iniciativa (o protesta) a la resta del país. “Estem vivint temps durs, amb la crisi. I volem donar un exemple als especuladors que s’aprofiten de la bona fe de la gent”, assenyala Berkahi.
Segons el president d’Osona per la Pau, el preu habitual del xai és de 80-90 euros. A mesura que s'apropa la data de la festa, creu que els preus es poden enfilar fins als 250 euros. Els especuladors són els “intermediaris” que hi ha entre els productors i les botigues, i són marroquins i catalans, segons Berkahi. La major part del xai es compra fora de Catalunya.
Una altra possibilitat que està estudiant l’entitat de Manlleu és que tots els musulmans de la ciutat celebrin la Festa del Sacrifici de manera conjunta, per tal de solidaritzar-se amb els que no poden efectuar la despesa. “Faríem una festa al carrer i compraríem dos o tres xais”, avança Berkahi.
Una de les grans festes islàmiques
Les comunitats islàmiques celebren cada any la Festa del Sacrifici (Aid al-Adhà), també coneguda com la Gran festa (Aid al-Kabir) o Festa del Xai. Les famílies maten un animal de manera ritual -sovint un xai, tal com es diu que va fer el patriarca- en record de l'acte d'Abraham; a continuació s'organitza un gran àpat i els creients es retroben en família i entre amics i es fan regals als infants.
La Festa del Sacrifici és la segona festa més important del calendari musulmà. Se celebra dos mesos i 10 dies després de la fi del Ramadà.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es