martes, 25 de octubre de 2011

El 53% dels musulmans es declara ´molt practicant´

GIRONA | JOAQUIM BOHIGAS I MOLLERA, diaridegirona.cat
Un estudi d'opinió, que registra valors i actituds, ho contraposa amb
la pràctica catòlica, que està situada en el 18% de la població espanyola
La quinta onada del Baròmetre d'Opinió de la Comunitat Musulmana d'origen immigrant a Espanya (octubre de 2011), que registra valors i actituds, indica que el 53% dels enquestats es defineix com a "molt practicant", un percentatge 12 punts més gran que la de 2006 (41%). La dada contrasta, segons el mateix baròmetre, amb el 18% de la població espanyola que es declara com a "catòlic practicant", cosa que significa un descens de 30 punts respecte al 1976 (48%). El 31% dels musulmans d'origen immigrant assisteix més d'una vegada a la setmana al local de culte (oratori, mesquita...) i, d'aquests, el 16% hi van més d'una vegada al dia. En aquest sentit, el Baròmetre, realitzat per encàrrec dels ministeris d'Interior, Justícia i Treball i Immigració, expressa que "la religió constitueix, sens dubte, un primer senyal d'identitat d'aquest col·lectiu" i que "la religió és molt important en la seva vida". A més, "la identitat musulmana preval, fins i tot, sobre la pròpia identitat nacional per una clara majoria".

Tot i la diferència amb la practica religiosa catòlica, aquest estudi aclareix que "Espanya ja és avui una societat fortament secularizada" i "la comunitat musulmana immigrant pot seguir tenint, en alguna mesura, com a referent més o menys immediat, les societats en les quals el factor religiós segueix operant com el primordial element identitari i integrador". I perquè van a l'oratori o mesquita? Admetent la multiresposta, el 88% pensa que és "el lloc més adequat per resar"; el 87%, "per trobar pau d'esperit"; i el 68% ho raona perquè "és el lloc on puc trobar-me amb gent de la meva terra o dels meus costums". La consideració que és el lloc on hom pot rebre consells de l'imam i intercanviar, amb altres persones, aspectes de la vida quotidiana és valorada, respectivament, pel 59 i el 46% dels enquestats. El Baròmetre també explicita que el 58% dels musulmans immigrants es guia pel consells que li dóna l'imam, els quals no han de ser, exclusivament, sobre religió.
En referència a l'ús del vel, la comunitat musulmana immigrant mostra "posicions molt clares i, a més, compartides de forma substancialment similar per homes i dones, i per practicants i no practicants". El 86% (84% d'homes i el 89% de dones) pensa que l'ús del vel ha de ser una "opció personal". El 79% opina que no és "un símbol discriminatori de la dona" (77 i 82%). Sí que hi ha més discrepància sobre l'ús del burca i el nicab en els espais públics: el 39% permetria ambdues peces i el 37%, no.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es