lunes, 12 de septiembre de 2011

Els centres de culte tindran deu anys per reformar-se

11/09/2011, BARCELONA, MIREIA ROURERA, elpuntavui.cat
La reforma de la llei de culte amplia cinc anys més el termini perquè les confessions adaptin els seus centres.
Les esglésies i oratoris s'han d'ajustar a les noves normes de seguretat i urbanisme.
Les diferents entitats religioses tenen fins a deu anys per adaptar els seus centres de culte a les mesures arquitectòniques i de seguretat que exigeix la llei de centres de culte. La reforma d'aquesta llei, que aprovarà el govern aquesta setmana, allarga cinc anys el període d'adaptació dels centres, que inicialment era de cinc anys.

“S'allarga cinc anys precisament perquè en un context de crisi econòmica veiem que hi ha confessions que tenen veritables problemes per fer modificacions als seus centres”, ha explicat a aquest diari el director general d'Afers Religiosos, Xavier Puigdollers. “Què havíem de fer passats els cinc anys si no havien adequat els centres?, tancar-los? Així eviten un problema”, manté.
En unes jornades organitzades pel Grup de Treball Estable de les Religions (GTER), sobre la nova llei de centres de culte celebrades l'any passat (de fet, les úniques jornades interreligioses que s'han fet sobre aquest tema) representants de les diferents confessions van mostrar el seu malestar per l'enorme pressupost que suposava per a ells adaptar-se a la nova normativa (que inclou aforament, acústica, ventilació, accessos, serveis sanitaris, accessibilitat... entre moltes altres coses).
El representant catòlic, Antoni Matabosch, va exposar la dificultat d'adaptar diversos milers de temples (evidentment, sense comptar les esglésies inventariades en el patrimoni històric, que n'estan exemptes). Matabosch va calcular que queden per adaptar entre un 50% i un 60% dels 6.729 centres de culte catòlics. Només a la diòcesi de Barcelona, en serien uns 450. Per això, la gran queixa de la seva intervenció va ser la del finançament de les obres.
La comunitat sikh, per exemple, va plantejar el problema que els suposa adaptar-se a la normativa dels centres de culte i alhora a la dels locals de restauració, ja que tot temple sikh ha de disposar de grans cuines perquè el repartiment de menjar forma part del seu ritual. Una altra comunitat que té molts oratoris per adaptar repartits en tot el territori i pocs recursos, és la musulmana.
I un problema comú de tots és la falta de finançament perquè si quan es va aprovar la llei es comptava encara amb recursos, el govern té ara mateix les arques buides i les subvencions, si és que n'hi ha, s'atorgaran amb comptagotes.
LA DATA
13.09.11
S'aprova
la reforma de la llei de culte. Els municipis no estaran obligats a reservar sòl per a centres de culte.
LES XIFRES
450
temples catòlics de Barcelona s'han d'adaptar a la nova normativa. Els que són patrimoni històric en queden exclosos.
195
oratoris musulmans
hi ha a Catalunya, molts dels quals s'han d'adaptar a les noves normes que marca la llei.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es