domingo, 17 de octubre de 2010

Adaptar-se a la llei

17/10/10 02:00 - BARCELONA - MIREIA ROURERA, Avui
Les diferents religions presents a Catalunya parlen de com els afecta la nova llei de centres de culte.
La norma, pionera a l'Estat, la va aprovar el Parlament el passat 15 de juliol.
La nova llei de centres de culte aprovada pel govern ha estat ben rebuda per les diferents confessions, atès que regula amb criteris objectius com han de ser aquests centres de culte, els que ja hi ha i els de nova creació, tret que se'ls consideri bé patrimonial, i dóna un tracte igualitari a totes les religions. La llei omple un buit legal i dóna pautes als ajuntaments per actuar sota criteris comuns, cosa que acaba amb la disparitat de criteris municipals alhora de permetre l'obertura de nous centres.

Representants de les diferents confessions que conviuen al nostre país (bahaistes, budistes, catòlics, mormons, jueus, musulmans, ortodoxos, protestants, sikhs i taoistes) van participar a finals de setembre en una jornada de treball organitzada pel Grup de Treball Estable de les Religions, GTER, en col·laboració amb Migra Studium, on van poder dir-hi la seva. En aquesta sessió de treball es va constatar que hi ha dues preocupacions importants. Per un cantó, la de la confessió majoritària, la catòlica, preocupada pel finançament (i per com seran les subvencions) de la remodelació dels milers d'esglésies no inventariades en el patrimoni i que, per tant, no estan exemptes del sedàs de la llei. En aquesta situació hi hauria entre el 50% i el 60% dels 6.729 centres catòlics que hi ha a Catalunya. Només a Barcelona en serien 450, va dir el representant catòlic, Antoni Matabosch.
Les religions minoritàries, en canvi, les que per motius d'immigració són més propícies a la construcció de nous centres, van expressar la seva preocupació perquè, segons van dir, els ajuntaments basant-se en la nova llei (obligats a guardar terrenys per a la construcció de centres de culte) els envien majoritàriament als polígons industrials.
Jorge Burdman, de la Comunitat Israelita de Barcelona, va assegurar que de moment ells no tenen cap problema perquè la seva seu al carrer Avenir ja compleix el nou reglament. Els musulmans, per la seva banda, representats per Mohamed Haloul, del Consell Islàmic, van aplaudir una llei que haurà d'acabar amb “les queixes dels veïns, que s'han produït sempre que hem volgut obrir una mesquita”. La llei, però, els obliga en alguns centres a fer reformes per qüestions d'aforament i seguretat. És el que va passar a la mesquita de Lleida, un problema al qual ja es busca solució.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es