lunes, 6 de septiembre de 2010

Parlem clar sobre el burca

MIQUEL ÀNGEL LÓPEZ MALLOL, diaridetarragona.com
Amb la perspectiva que dóna el temps transcorregut des de la presentació de la moció contra l’ús del burca pels grups municipals de CiU i PP a l’Ajuntament de Reus, val a dir que poc o gens s’ha fet des de l’equip de govern. Així, i a diferència d’un important i creixent grup de ciutats catalanes, com Lleida i Tarragona entre d’altres, Reus encara no ha regulat l’ús d’aquestes vestimentes que, en qualsevol cas, són un veritable símbol de submissió i humiliació per a les dones que ho pateixen i per a tota la societat en general.
L’equip de govern de l’Ajuntament de Reus podria haver donat suport a la moció presentada per l’oposició política, fent-se ressò d’una opinió gairebé generalitzada. Tanmateix, el dogmatisme i la radicalitat ideològica van ser, un cop més, la posició política del tripartit, i va ser més important anar contra CiU i PP que aprovar una iniciativa sensata i que està sent acceptada a gairebé tots els ajuntaments on es proposa, independentment del color polític del seu govern.

Reus, un cop més, ha estat diferent, i el seu equip de govern s’ha situat a la perifèria de la centralitat i del sentit comú. L’alcalde, endegant una maniobra per apaivagar la indignació d’una part de la ciutadania i de l’interès contrastat dels mitjans de comunicació locals, autonòmics i nacionals (a tall d’exemple, Informe Semanal a TV1), va afirmar que redactaria una ordenança o un bàndol per regular determinades vestimentes i indumentàries als edificis municipals, a fi i efecte d’evitar aquells elements que impedissin la identificació de les persones.
A hores d’ara, val a dir que no tenim cap notícia d’aquesta qüestió.
Tanmateix, el plantejament és un altre. Ja sabem, per sentit comú, com s’han de comportar i vestir les persones en un espai públic, incloent-hi els municipals. Però el que cal fer ara és un pronunciament polític inequívoc sobre unes vestimentes que, imposades a les dones per un col·lectiu radical d’una confessió religiosa: la musulmana, suposa la veritable mort civil de les persones que ho pateixen.
En una societat democràtica i lliure com la nostra, els poders públics, i l’Ajuntament de Reus és un d’ells, han de fer tot el possible per tal de preservar la dignitat i el lliure exercici dels seus drets a totes les persones.
En aquest cas, les qüestions culturals passen a un segon pla, perquè la protecció dels drets individuals és absolutament essencial.
La moció relativa al burca i que, repeteixo, està sent acollida sense fissures allà on es planteja, anava en aquesta línia política, i ha estat una veritable llàstima que l’equip de govern s’hagi enrocat, un cop més, en posicions polítiques localistes i de mires curtes.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es