
Carod-Rovira diu que aquí poques dones porten aquesta peça i que la mesura seria contraproduent
El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, per un cantó, i la directora general d'Afers Religiosos, Montserrat Coll, per un altre, van coincidir ahir a posicionar-se en contra de la prohibició de la burca a Catalunya, just en un moment en què tant Lleida com Barcelona han començat a debatre a nivell municipal aquesta mesura. Per a tots dos, que es van declarar contraris a l'ús d'aquesta peça de vestir que cobreix totalment la dona, prohibir-la és "desproporcionat" perquè l'ús del vel integral a casa nostra és "pràcticament inexistent" i, per contra, podria ser "contraproduent" posar-hi límits. Tant per Carod com per Coll, que van fer declaracions a Europa Press i a RAC 1, respectivament, prohibir la burca podria implicar "més inconvenients que avantatges", entre els quals, "un eventual auge d'integrismes o fonamentalismes".
"Inventar-se debats és molt fàcil", va dir Carod-Rovira, que va defensar la tasca que fa el govern en matèria d'assumptes religiosos, que ha permès, va dir, "consolidar la laïcitat i la convivència entre religions i cultures diferents". En aquest mateix sentit es va postular la directora d'Afers Religiosos, Montserrat Coll, que va apostar per atacar aquest debat de la burca a través de la "mediació". "No estic d'acord a castigar. La llibertat de la dona és més important", va dir Coll, que va dir que la mediació donaria, segur, "bons resultats".
"El mocador és diferent"
El vicepresident va deixar ben clar que una cosa és el debat sobre la burca i una altra de "ben diferent" el de l'ús del mocador. Sobre aquest va dir que el mocador es pot usar sempre que es tracti d'una opció lliure i sense imposicions, i ho pot fer tant una dona de tradició musulmana com una monja catòlica. Responia així a les paraules d'un col·lectiu integrista musulmà de Lleida que va comparar la burca amb els hàbits de les monges. A Lleida és on l'Ajuntament ha encarregat un estudi jurídic per saber si els ens locals tenen competències per prohibir l'ús de la burca a través d'una ordenança. El vicepresident creu que, com que l'ús del vel integral és pràcticament inexistent a Catalunya, no cal legislar, però va dir que "és evident que ningú pot anar amb la cara coberta" per una qüestió de "seguretat".
Tot i que el debat de la burca ja s'ha obert -va començar quan el govern francès va aprovar un projecte de llei per prohibir el vel integral en llocs públics-, ahir el vicepresident va dir que no cal caure a debatre aquests temes. "Té sentit obrir un gran debat nacional sobre la burca? Jo crec, sincerament, que no", va deixar clar.
No hay comentarios:
Publicar un comentario