martes, 19 de enero de 2010

La comunitat marroquina demana a BCN incloure l'àrab a l'educació

Prop de 40 associacions marroquines de Catalunya es van reunir el dissabte dia 16 de gener a Barcelona per exposar les seves inquietuds a Mohammad Ameur, ministre de la Comunitat Marroquina a l'Estranger i, de passada, escoltar complaguts un míting sobre la unitat territorial.
«Sol·licitarem que s'integri l'àrab en el sistema educatiu», va afirmar Ameur, que considera que la legislació és receptiva a la proposta. El ministre va mostrar la seva preocupació pel desconeixement de molts marroquins, que han crescut en territori català, de la seva pròpia cultura. «Ens hem compromès en la creació d'un centre cultural a Barcelona per donar a conèixer el Marroc als marroquins d'origen i també als catalans».
Malgrat tot, l'atur, més virulent dins de la comunitat marroquina, és la principal causa que els neguiteja . «Estem molt preocupats per la situació de vulnerabilitat i, sobretot, per la renovació dels permisos de residència i treball, i per les famílies més necessitades». Per això Ameur intentarà parlar amb representants del Govern per «flexibilitzar» una mica la situació. Altres veus anònimes van ser més crítiques: «Nos-altres hem ajudat a aixecar el país i ara...».
Segons Latifa El Hassani, vicepresidenta de la Unió de Dones Marroquines Immigrants (UMMI), alguns marits estan enviant les seves dones i fills de tornada al Marroc i llogant habitacions amb altres compatriotes per retallar despeses davant la falta de feina. «L'atur és la nostra principal preocupació, sobretot de les dones. No poden treballar, viuen de l'atur del marit i la violència domèstica està creixent; també els divorcis», va assegurar. Va lamentar els problemes educatius existents («el 90% no acaben els estudis ni arriben a la universitat») i va denunciar que «molts pares porten els seus fills a estudiar a la mesquita».
El Griri Ahmed, un dels portadors d'una pancarta en què es demanava l'estatut d'autonomia per al Sàhara (que va ser rebuda amb aplaudiments), va sol·licitar al ministre «canviar el consolat de Barcelona perquè és corrupte». Ahmed es va queixar del preu dels passaports i del paper dels intermediaris que fan els tràmits en el consolat. Ameur va replicar amb diplomàcia no estar-ne al corrent. «Si és cert, ho arreglaré».

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es