jueves, 5 de febrero de 2015

Artur Mas i Joana Ortega presideixen la commemoració de la Setmana Mundial de l'Harmonia Interconfessional

UCIDCAT.INFO    Barcelona 04-02-2015 


El passat dimarts, 3 de febrer de 2015, el president i vicepresidenta del Govern han presidit la recepció que el Govern ha ofert als principals representants de les confessions religioses i dels grups de diàleg interreligiós de Catalunya, al Palau de la Generalitat. 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha expressat durant l’acte de celebració de la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional, que “la col·laboració i el diàleg entre confessions religioses ens identifica com a país” perquè Catalunya s’ha caracteritzat al llarg dels segles per “aquesta capacitat de pactar, d’entendre’s i d’exercir la tolerància i la col·laboració en tot moment” Durant el seu parlament, el president ha subratllat que aquesta cultura de pacte ens ha de servir avui, en ple segle XXI, “per estar preparats per fer front als grans reptes de diversitat” que el país té per davant.
“Crec que des de Catalunya podem aparèixer davant d’Europa i del món com una societat petita, però al mateix temps, molt capaç d’ensenyar i explicar la seva gran diversitat i com la gestionem”, ha assegurat Mas, que ha defensat que seguim tenint problemes i reptes per davant, però que “ens hem acostumat a poder gestionar aquesta diversitat d’una manera a la catalana”. “I això es mèrit de tots”, ha reblat, abans d’agrair a tots els representants religiosos la seva feina diària per contribuir a aquesta col·laboració permanent. A l’inici del seu discurs, el president de la Generalitat ha destacat la importància de la celebració d’aquesta recepció perquè “les confessions religioses no es tanquin en elles mateixes, sinó que s’obrin al conjunt de la ciutadania”. “La religió forma part de la pròpia realitat cultural del país, que és molt diversa, i és bo que el conjunt de la nostra societat ho sàpiga apreciar”, ha manifestat. Per aquest motiu, ha apuntat que la diversitat religiosa ha de tenir una traducció real a diferents àmbits de la societat. Com a exemples d’aquesta voluntat d’obertura, el president ha citat la formació de personal que treballa per a les administracions públiques o la nova assignatura de valors cívics i socials que s’impartirà a partir de primària, perquè “no podem aïllar la diversitat religiosa del que ha de ser l’ensenyament i l’educació dels nostres fills”.
Harmonia interconfessional 
Durant la recepció que s’ha fet al Palau, també hi ha participat la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, el membre del Consell Assesssor per a la Diversitat Religiosa, P. Xavier Melloni, i també un nen musulmà i una nena protestant, les dues minories religioses amb més presència a Catalunya, que han llegit el missatge que el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, difon enguany amb motiu de la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional. La vicepresidenta Ortega ha incidit en la seva intervenció en el paper determinant del foment de l’harmonia entre religions, en l’eliminació de perjudicis i en l’eradicació de qualsevol forma de discriminació. “Catalunya és una nació plural i variada i sempre ha estat i serà un país d’acollida, amb una gran diversitat religiosa. En aquests moments conviuen a Catalunya més de vuit mil centres de culte, corresponents a més de tretze confessions religioses i amb una xarxa important de grups de diàleg interreligiós”, ha destacat Joana Ortega. A més, la vicepresidenta del Govern ha reivindicat els valors de la seguretat, la convicció i la cohesió davant dels reptes col·lectius que afronta Catalunya com a poble, i ha reivindicat que seguim sent “una societat oberta on el sentiment religiós es viu en plenitud i llibertat”. El jesuïta Xavier Melloni ha posat en relleu "l'harmonia de la diferència" i ha reclamat que la convivència entre religions "no sigui un pacte de mínims", perquè "com més ens endinsem en l'obertura a la transcendència més amplitud i més capacitat d'obertura hi ha cap a l'altre". L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el 20 d’octubre de 2010 la resolució 65/5 que proclama la primera setmana de febrer de cada any com la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional entre totes les religions, confessions i creences. La mateixa resolució insta tots els estats a donar-hi suport durant aquesta setmana al missatge d’harmonia interconfessional.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es