viernes, 10 de junio de 2011

Un regidor de PxC a l'Hospitalet va ser detingut el 1999 per formar part d'una banda de 'skins'

AGÈNCIES Barcelona, ara.cat
Daniel Ordóñez és el líder de Plataforma per Catalunya al municipi. Amb 18 anys el van detenir i amb 19 va formar part del partit ultradretà Alianza por la Unidad Nacional a les eleccions europees. "Les meves idees han canviat en part, no totes", diu ara.
Daniel Ordóñez és el líder de la Plataforma per Catalunya a l'Hospitalet, el municipi més gran on la formació xenòfoba ha aconseguit representació, i en aquesta legislatura serà regidor portaveu del partit de Josep Anglada al consistori riberenc. Però quan tenia 18 anys, el 1999, Ordóñez no es movia entre les parets de l'Ajuntament sinó que formava part d'una banda de skins que va ser detinguda i que, segons va dir el llavors ministre de l'Interior, Jaime Mayor Oreja, estaven entre "els més perillosos". I no només això, sinó que també va formar part, l'any següent de les joventuts d'Alianza por la Unidad Nacional, un partit liderat per l'ultra Ricardo Sáenz de Ynestrillas fill. Ara, però, diu que ha “madurat” tot i que admet que les seves idees “han canviat en part, no totes".

El 7 d'octubre del 1999, amb tan sols 18 anys, la policia espanyol va detenir Ordóñez i vuit companys d'un grup skin. Ordóñez, però, no va ser condemnat i assegura que tot era un muntatge. Segons va informar la policia, els nois es trobaven a la plaça de Ferran Reyes de la Sagrera i atemorien ciutadans als barris d'Horta, Eixample i la Sagrada Família. "La seva especialitat és la violència com a forma de diversió", va declarar qui era cap de la policia espanyola a Catalunya, Francisco Arrébola. Els agents els acusaven d'intent d'agressió sexual, coaccions i amenaces de mort, i pallisses a immigrants i nouvinguts. També d'haver atonyinat un guàrdia urbà de paisà que els va amonestar i un cubà de pell negra, així com d'haver obligat un home gran a cantar el Cara al sol a mà alçada. La policia no descartava que haguessin instigat els primers incidents xenòfobs al barri de Ca n'Anglada a Terrassa, que havien passat el juliol d'aquell any.
“Un muntatge”
"Va ser tot un muntatge", assegura Ordóñez. "Estic lliure de càrrecs i no tinc antecedents penals", ha afegit. "La majoria d'acusacions eren mentida", diu i recorda que la pallissa al Guàrdia Urbà sí que es va produir, tot i que ell no hi va participar. "Va ser un dels pitjors moments de la meva vida", ha explicat. "Aquell dia vaig aprendre com funciona el sistema, com funciona la vida, i em vaig fer més fort", recorda. En efecte, no és localitzable cap sentència per aquests fets. Ordóñez va passar a disposició del jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona, que va empresonar provisionalment quatre dels seus còmplices però a ell van alliberar-lo.
Alianza por la Unidad Nacional
Els joves skins detinguts formaven part de les joventuts d'Alianza por la Unidad Nacional, un partit ultra amb què va concórrer a les eleccions europees en el número 56 de la llista. La llista l'encapçalava el conegut dirigent ultra Ricardo Sáenz de Ynestrillas fill. Un altre dels detinguts, que també formava part de la llista d'AUN, està ara empresonat per atemptar amb un artefacte casolà contra un concert de Fermín Muguruza en solidaritat amb els presos d'ETA a les cotxeres de Sants el març del 2001. Ordóñez, però, no oculta la seva amistat amb ell.
La notícia, als diaris

La notícia va ser portada a La Vanguardia d'aquell dia i també va aparèixer a altres mitjans estatals com Abc, ja que les detencions tenien lloc pocs mesos després dels disturbis de Ca n'Anglada i poc abans dels que van sacsejar el Ejido, a Almeria, el febrer de l'any següent. "Aquests nou són, amb diferència, els més perillosos" dels skins que hi havia a Barcelona, recalca la crònica de La Vanguardia d'aquell dia, que cita l'aleshores ministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja. "Els detinguts responen a l'estereotip skin: caçadores marca Bomber, pantalons ajustats, botes i simbologia nazi", afegia la crònica d'El País.

No hay comentarios:

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es